Digitale tips tijdens corona

Ook tijdens deze bizarre Corona-tijden kan je bij de bib terecht voor wat digitale lees-, luister en kijktips.

Je krijgt hieronder speciaal door de bib geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

Van heel jong tot volwassen. Voor ieder wat wils!

Suggestie voor deze pagina? Stuur zeker een mail naar info.bibliotheek@harelbeke.be

Wetenschap voor iedereen

Inspireer je leerlingen met wetenschap op een heel toegankelijke manier. Bij de Universiteit van Vlaanderen geven topwetenschappers uit heel Vlaanderen gratis colleges (via video, podcast,...). Elke week word je verrast door bevlogen wetenschappers die jou laten kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen.

Kan je twee moedertalen hebben? Wat zegt de wetenschap over 5G? Waarom kost een Olé-koek minder dan een Leo? Wat is de Conventie van Genève? Wat is donkere materie? Alle colleges kan je bekijken of beluisteren op hun website, YouTube of podcast (ook te vinden op o.a. Spotify).

unief.png

 

Luisterbib Nederland

Wist je dat de Luisterbieb Nederland tijdelijk een aantal luisterboeken gratis aanbiedt? Je hoeft geen lid te zijn van de Online Bibliotheek. Er is aanbod voor volwassenen en kinderen van alle leeftijden.

Neem snel een kijkje op hun website. Titels met een (g) achter zijn gratis en kan bijgevolg iedereen beluisteren.

Download in de App StoreDownload in Google Play

luisterbieb.jpeg

Jeugdboekenmaand

Door COVID-19 gaan onze activiteiten van de Jeugdboekenmaand helaas niet door. Dus vroeg de organisatie achter de jeugdboekenmaand enkele auteurs om hun hulp. Vanaf nu kan je op hun YouTube-kanaal al enkele filmpjes vinden waarin auteurs en illustratoren een verhaaltje voorlezen!

ontwerp_zonder_titel_2.png

Podium Aan Huis

Op Podium Aan Huis bekijk je gratis opnames van meer dan 40 podiumvoorstellingen voor jong en oud.

Gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen bundelen virtueel de krachten om mensen te blijven ontroeren en ontspannen met onder andere familievoorstellingen van hetpaleis & Abattoir Fermé, FroeFroe, BRONKS, De Maan, Kapitein Winokio en 4Hoog.

Zeker eens bekijken!

cultuurconnectlogo.jpg

Radio 1 - Zandman

Kortverhalen. Niet zomaar kortverhalen, maar toppers in het genre, voor de gelegenheid gekozen en ingelezen door de mooiste stemmen uit de Vlaamse culturele wereld.

Onder andere Jan Decleir, Wim Opbrouck, Natali Broods, Joke Devynck, Koen De Bouw, Dirk Roofthooft, Janne Desmet, Damiaan De Schrijver, Josse De Pauw,…. brengen een greep uit prachtige kortverhalen van Edgar Allan Poe, Murakami,Marguerite Duras en anderen.

Ga nu naar Radio 1 of zoek naar de podcast in je favoriete podcast-app

Fundels - nu tijdelijk gratis selectie

FundelsTegenCorona.jpg

Loopt er bij jou thuis een boekenwurm rond? Of zoek je nog iets om je kinderen educatief te entertainen? Download dan nu snel de Fundels-app voor gratis digitale boeken. Veel plezier!

  1. Download de Fundels-app
  2. Kies voor "Doorgaan zonder aan te melden"
  3. Klik bovenaan op "jouw collectie" en kies uit een van de 15 gratis boekjes.

Gopress - krantenarchief (tijdens installatie WISE niet mogelijk)

Gopress-collage.png

Met je Mijn Bibliotheek-profiel heb je toegang tot het Gopress krantenarchief, met artikels uit een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften ouder dan 2 dagen. Tot de paasvakantie stellen we het archief open voor alle bibleden.

Doorzoek het krantenarchief

Gratis theater-aan-huis, concert of virtueel museumbezoek

Het coronavirus houdt u ook de komende dagen nog thuis, maar dat betekent niet dat u geen culturele activiteiten kunt beleven! Het hoeft niet alléén maar televisie te zijn: heel wat gezelschappen zetten theatervoorstellingen online, u kunt een opera of een ander concert meemaken vanop de eerste rij, er zijn fantastische luisterverhalen en nog veel meer. En allemaal gratis! Van opera tot een Radio 1-sessie door Eefje De Visser!

Als het allemaal nog iets luchtiger mag, dan vindt u op het internet heel wat zaalshows van comedians, zoals die van Xander De RyckePhilippe Geubels of Brigitte Kaandorp.

Als u niet in het museum geraakt, dan komt het museum gewoon uw richting uit, en dat zelfs zonder kans op een besmetting!

Klik hier voor een erg uitgebreide lijst van virtuele musea

Alle tips op VRTNWS.be

Ket & Doc

Ketnet heeft sinds kort ook enkele documentaires gemaakt, speciaal gericht op kinderen tussen de 9 & 12 jaar. Je kan de korte kinderdocumentaires bekijken op hun website of via VRT.NU

ket-doc-vijf-nieuwe-vlaamse-kinderdocumentaires-binnenkort-op-ketnet-1295007.png

Cinetree.nl - gratis filmselectie

We zitten nu al een paar dagen noodgedwongen thuis opgesloten door COVID-19. Wellicht loop je stilaan de muren op. Om deze coronatijden wat aangenamer te maken, heeft het Nederlandse filmhuis Cinetree een leuke oplossing verzonnen.

Normaal gesproken kost een abonnement € 7,99 per maand. Maar nu kan je tijdelijk tot en met 6 april gratis de gehele Cinetree-selectie bekijken. Ga naar Cinetree.nl/samenthuis en gebruik de code 'samenthuis'.

Veel kijkplezier!

Lees-, kijk- en luistertips van de bibliotheken

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.