Livre
Néerlandais

De bevrijdende bruid

Een Israe͏̈lische professor in de geschiedenis zoekt naar de reden van de plotselinge echtscheiding van zijn zoon.
Titre
De bevrijdende bruid / A.B. Yehoshua
Auteur
Abraham B. Yehoshua
Langue
Néerlandais
Langue originale
Hébreu
Titre original
Kalah Ha-Meshaòhreret
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2007
541 p.
ISBN
9789028422063

Commentaires

De auteur, van wie al verschillende romans in het Nederlands vertaald zijn, doceert literatuurwetenschap aan de universiteit van Haifa. Daar speelt zich ook deze roman af. Jochanan Rivlin is er hoogleraar geschiedenis, gefascineerd door de burgeroorlog in Algerije aan het eind van de jaren '90. Hij wil de zinloze wreedheid ervan (Arabieren die zich tegen Arabieren keren) verklaren, door de oorzaken ervan op te sporen in het vroege Franse kolonialisme. Misschien dat hij hierdoor kan verklaren waarom de Arabieren de joden als vijanden beschouwen. Rond een begrip als 'culturele identiteit' knutselt hij een hele theorie in mekaar, ofschoon het maar niet wil vlotten. Zijn boek erover raakt niet af. Parallel hiermee zit hij met een persoonlijk probleem. Zijn zoon, Ofer, is vijf jaar geleden getrouwd en dat huwelijk is al na een jaar plotseling gestrand. Noch zijn zoon, noch zijn schoondochter, Galya, hebben daar ooit een verklaring voor gegeven. Ofer lijdt erg onder de mislukking van dit …Lire la suite
Yochanan Rivlin, een professor geschiedenis, is even grenzeloos als naïef nieuwsgierig. Zo wil hij obsessief de reden voor de plotse echtscheiding van zijn zoon weten. Hij ontrafelt het mysterie niet. Een pas getrouwde Arabische studente, opeens vaak ziek, helpt Rivlin met zijn historisch onderzoek en brengt hem in contact met Arabische Israeli's. Rond deze twee verhaallijnen vlecht Yehoshua (1936), een van Israëls topauteurs, een veelheid aan karakters in vele lagen van de Israëlische maatschappij. Soms ontroerend, dan weer komisch of diep serieus. Alle even bang voor de politiek als de waarheid in hun eigen leven. Zo laat Yehoshua een verdeeld land zien. En laat hij Rivlin tot zelfinzicht komen. Fraai vertaald. Kleine druk.

À propos de Abraham B. Yehoshua

CC BY-SA 2.5 - Image by מרדכי קרניאל

Avraham 'Boolie' Yehoshua (hébreu : אברהם בולי יהושע), connu également sous le nom de A. B. Yehoshua, né le 19 décembre 1936 à Jérusalem, est un romancier israélien.

Biographie

Avraham Yehoshua appartient à la cinquième génération de juifs sépharades installés en Israël. Après des études universitaires à l'université hébraïque de Jérusalem, il démarre une carrière d'enseignant. De 1963 à 1967, il réside à Paris. Il rejoint l'université de Haïfa en 1972.

Avraham Yehoshua a embrassé une carrière d'écrivain dès la fin de son service militaire dans Tsahal. Il a écrit de nombreux romans, et est considéré comme l'un des plus brillants auteurs contemporains en Israël.

Avraham Yehoshua s'est également engagé en faveur du processus de paix israélo-palestinien, et a participé à l'ini…En lire plus sur Wikipedia