Livre
Néerlandais

Reis naar het einde van het millennium

Een Noord-Afrikaanse jood reist in het jaar 999 naar Europa om zijn handelsimperium te redden.
Titre
Reis naar het einde van het millennium / A.B. Yehoshua
Auteur
Abraham B. Yehoshua
Langue
Néerlandais
Titre original
Massa el tom ha-elef
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 1999
365 p.
ISBN
90-284-1842-3

Commentaires

In 999 reist een Noord-Afrikaanse joodse handelaar met zijn gevolg naar Europa om zijn handelsimperium te redden. De vrouw van zijn Europese partner verafschuwt zijn bigamie en wenst daarom een breuk. De Afrikaan, Ben Attar, poogt haar te verzoenen. Dat is in het kort het verhaal van deze dialoogloze roman, geschreven in een rijk, barok proza met oog voor het detail. Yehoshua beschrijft boeiend de middeleeuwse wereld van Tanger, Parijs en Worms. De thematiek die hij aansnijdt in divers. Om er enkele te noemen: de relatie tussen sefardische en Asjkenazische joden, seksualiteit en religie, wet en verlangen, en traditie en ontwikkeling van het recht. De meanderende zinnen van Yehoshua zijn voorzien van vele betekenislagen, zijn historisch onderzoek is voorbeeldig. Het enige probleem is de titel. In de joodse jaartelling heeft het jaar 999 geen enkele betekenis. Desalniettemin een roman die het waard is om gelezen te worden. Kleine druk.

À propos de Abraham B. Yehoshua

CC BY-SA 2.5 - Image by מרדכי קרניאל

Avraham 'Boolie' Yehoshua (hébreu : אברהם בולי יהושע), connu également sous le nom de A. B. Yehoshua, né le 19 décembre 1936 à Jérusalem, est un romancier israélien.

Biographie

Avraham Yehoshua appartient à la cinquième génération de juifs sépharades installés en Israël. Après des études universitaires à l'université hébraïque de Jérusalem, il démarre une carrière d'enseignant. De 1963 à 1967, il réside à Paris. Il rejoint l'université de Haïfa en 1972.

Avraham Yehoshua a embrassé une carrière d'écrivain dès la fin de son service militaire dans Tsahal. Il a écrit de nombreux romans, et est considéré comme l'un des plus brillants auteurs contemporains en Israël.

Avraham Yehoshua s'est également engagé en faveur du processus de paix israélo-palestinien, et a participé à l'ini…En lire plus sur Wikipedia