Livre
Français

Féroces infirmes : roman

Alexis Jenni (auteur)

Féroces infirmes : roman

Dans la série:
Nrf
Genre:
Als 20-jarige wordt Jean-Paul Aerbi opgeroepen om te vechten in de Frans-Algerijnse oorlog. In 2015 is hij een verbitterde oorlogsinvalide die voortdurend met zijn verleden wordt geconfronteerd.
Titre
Féroces infirmes : roman
Auteur
Alexis Jenni
Langue
Français
Éditeur
Paris: Gallimard, 2019
319 p.
ISBN
9782072834332 (paperback)

Commentaires

‘Féroces infirmes’ heeft twee verhaallijnen. Eind jaren ‘50. De twintigjarige Jean-Paul Aerbi werkt in een architectenbureau in Lyon wanneer hij wordt opgeroepen om de Franse troepen te vervoegen in de Algerijnse oorlog. Daar wordt hij klaargestoomd om te doden, te overleven. Na twee jaar deserteert hij doch schaart zich achter de terreurorganisatie OAS. Tot hij plots naar huis terugkeert. Hij blijft evenwel in contact met extremistische milieus. De tweede verhaallijn: 2015. De 75-jarige Jean-Paul, verbitterd, ‘féroce’, leeft in een woonblok, specifiek gebouwd voor Algerijnse gerepatrieerden. Hij is invalide, zit in een rolstoel en wordt geholpen door zijn zoon. Naast hem woont een Noord-Afrikaanse migrant. De dementerende Jean-Paul verbergt duidelijk zijn racisme niet tot ergernis van zijn zoon die zich ook stoort aan het stilzwijgen van zijn vader over diens Algerijns verleden. Tot de politie de buurman ontmaskert als gevaarlijk terrorist. Heden en verleden mengen zich. De auteur (1…Lire la suite

À propos de Alexis Jenni

Alexis Jenni, né le 24 avril 1963 à Lyon, est un écrivain français.

Il reçoit le prix Goncourt 2011 pour son premier roman publié, L'Art français de la guerre.

Biographie

Alexis Jenni a passé son enfance et suivi sa scolarité à Belley, dans la région naturelle du Bugey, dans l'Ain. Enfant, il se passionne pour la littérature, en écrivant des histoires dès l'âge de huit ans, et pour la biologie, en rêvant de planter des arbres dans le désert. Il décroche donc son baccalauréat D (mathématiques et sciences naturelles) en 1981.

Titulaire d'une agrégation depuis 1989, il exerce d'abord en tant que professeur de sciences de la vie et de la Terre au lycée Saint-Marc de Lyon.

Son premier roman publié, L'Art français de la guerre, reçoit un accueil souvent élogieux. Des réactions réservées, voire hostiles, son…En lire plus sur Wikipedia