Livre
Néerlandais

De laatste lezing : hoe het verder moet met Israël

Amos Oz (auteur)

De laatste lezing : hoe het verder moet met Israël

Lezing door de Israëlische auteur over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, waarin hij pleit voor een tweestatenoplossing.
Titre
De laatste lezing : hoe het verder moet met Israël
Auteur
Amos Oz
Langue
Néerlandais
Langue originale
Hébreu
Titre original
Kol hachesjbon od lo nigmar : habartsaä baächarona
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
59 p.
ISBN
9789403186405 (hardback)

Commentaires

In juni 2018 gaf de bekende Israëlische auteur Amos Oz (4 mei 1939-28 december 2018) zijn laatste lezing aan de universiteit van Tel Aviv, waarin hij zijn ideeën over het conflict tussen Israël en de Palestijnen nog eenmaal op aansprekende wijze ontvouwt. Hij is altijd een voorstander van een tweestatenoplossing geweest, maar beseft goed dat het voor de betrokkenen geen gemakkelijke weg zal zijn om deze te realiseren. Hij staat stil bij een verschijnsel dat hij 'reconstritis' noemt, de ziekte om het verleden te willen reconstrueren in het heden. Als voorbeeld noemt hij een Palestijn die wil terugkeren naar het huis van zijn familie in Lifta. Hij was er zelf nooit geweest, Amos Oz wel. Maar het is onmogelijk om het leven van vroeger te 'reconstrueren'. De tijden zijn veranderd. Het zionisme loopt ook gevaar aan 'reconstritis' te gaan lijden wanneer men droomt over het herstel van het Bijbelse Israël. Boeiende lezing, uitstekend vertaald door Hilde Pach en door haar van aantekeningen vo…Lire la suite

À propos de Amos Oz

Amos Oz (hébreu : עמוס עוז), nom de plume d'Amos Klausner, né à Jérusalem le 4 mai 1939 et mort le 28 décembre 2018 à Tel Aviv, est un poète, romancier et essayiste israélien.

Il est professeur de littérature à l'université Ben Gourion de Beer-Sheva. Amos Oz est le cofondateur du mouvement La Paix maintenant et un fervent partisan de la solution d'un double État au conflit israélo-palestinien.

Biographie

Amos Oz est né à Jérusalem où il grandit rue Amos dans le quartier de Kerem Avraham. Il est le fils unique de Yehuda Arieh Klausner et Fania Mussman, des immigrants sionistes d'Europe de l'Est fuyant l’antisémitisme grandissant. Son père avait étudié l'histoire et la littérature à Vilnius. Ses parents…En lire plus sur Wikipedia