Livre
Néerlandais

Onder vrienden

Amos Oz (auteur), Hilde Pach (traducteur)
De in elkaar hakende verhalen spelen zich af in de fictieve kibboets Jikhat, halverwege de jaren vijftig. Ze schetsen portretten van een aantal inwoners van de kibboets, die eigen dromen hebben en persoonlijke pijn ervaren in de schaduw van een van de grootste collectieve dromen uit de geschiedenis van de twintigste eeuw.
Titre
Onder vrienden
Auteur
Amos Oz
Traducteur
Hilde Pach
Langue
Néerlandais
Langue originale
Hébreu
Titre original
Been chaveriem
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
204 p.
ISBN
9789023473466 (hardback)

Commentaires

Onder vrienden bestaat uit acht verhalen over leden van de fictieve kibboets Jikhat ergens in het midden van de jaren vijftig. Omdat de verschillende personages in elkanders verhalen opduiken kun je moeilijk van een verhalenbundel spreken, maar het is ook geen gestructureerde roman in de klassieke betekenis van die term — eerder een samenhangende verzameling van vignetten die heel indringend een bepaald tijdperk van het zionisme en van de collectivistische utopie van de oorspronkelijke kibboetsbeweging schetsen. Het zijn stuk voor stuk sterke persoonlijkheden, van strenge leninisten tot vrijgevochten anarchisten, die er een paar decennia in geslaagd zijn ondanks hun ideologische verschillen samen te blijven wonen en werken in een gesloten wereld zonder God, de Staat of het Gezin, om even te verwijzen naar de drie belangrijkste bronnen van onvrijheid en onderdrukking volgens Michael Bakoenin. In tegenstelling tot de romanhelden van de Russische anarchist Nikolai Tsjernytsjevski (Wat…Lire la suite
Onder vrienden, maar niet als ze aan je kind zitten. Onder vrienden, maar niet als je man je verlaat. Onder vrienden, maar niet als je het leed van de hele wereld op je schouders torst. In de fictieve kibboets Jikhat in de jaren vijftig van de 20e eeuw spelen acht in elkaar terugkerende verhalen. Het is de spiegel van een gemeenschap waarvan de regels langzaam veranderen. Het zijn verhalen over sober levende in zichzelf opgesloten mensen, over vrouwen die verlaten of verlaten worden. Iedereen weet alles van elkaar. De tweesnijdende titel geeft de juiste lading mee aan figuren die door Oz vol liefde, mededogen en begrip worden neergezet. De Israëlische schrijver (1939) leefde vanaf zijn vijftiende enige tijd zelf in een kibboets. Enkele autobiografische elementen zullen zeker hun weg gevonden hebben naar deze geslaagde en fraai vertaalde verhalenbundel. Normale druk.

À propos de Amos Oz

Amos Oz (hébreu : עמוס עוז), nom de plume d'Amos Klausner, né à Jérusalem le 4 mai 1939 et mort le 28 décembre 2018 à Tel Aviv, est un poète, romancier et essayiste israélien.

Il est professeur de littérature à l'université Ben Gourion de Beer-Sheva. Amos Oz est le cofondateur du mouvement La Paix maintenant et un fervent partisan de la solution d'un double État au conflit israélo-palestinien.

Biographie

Amos Oz est né à Jérusalem où il grandit rue Amos dans le quartier de Kerem Avraham. Il est le fils unique de Yehuda Arieh Klausner et Fania Mussman, des immigrants sionistes d'Europe de l'Est fuyant l’antisémitisme grandissant. Son père avait étudié l'histoire et la littérature à Vilnius. Ses parents…En lire plus sur Wikipedia