Livre
Néerlandais

Plotseling diep in het woud : sprookje

Amos Oz (auteur)

Plotseling diep in het woud : sprookje

Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Sprookje over Maja en Matti, twee dorpskinderen die op onderzoek gaan naar de verdwijning van alle dieren uit het dorp. Vanaf ca. 14 jaar.
Titre
Plotseling diep in het woud : sprookje
Auteur
Amos Oz
Langue
Néerlandais
Titre original
Pitom beomek hajaar
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2006
142 p.
ISBN
90-234-2056-X

Commentaires

Uit een afgelegen bergdorp verdwenen in een recent verleden alle dieren, van de huisdieren tot de houtwormen. Het dorp ligt er triest en grauw bij, de volwassenen zwijgen schuldig, de kinderen kunnen nauwelijks de dierenverhalen van de onderwijzeres geloven, en iedereen blijft 's nachts binnen uit angst voor de dolende berggeest Nehi. Enkele kinderen durven het duistere woud te betreden. Eén, de bespotte Nimi, keert terug met de 'hinnikziekte': hij trekt zich niets meer aan van sociale conventies, als een dier gaat en slaapt hij waar hij wil, voortdurend voor zich uit hinnikend. Geïntrigeerd door Nimi, en enkele andere kleine wonderen, trekken twee andere kinderen, de nieuwsgierige buitenbeentjes Maja en Matti, het woud in en ontdekken de ware geschiedenis van het dorp en de berggeest.
Dit sprookje van Amos Oz valt in twee duidelijke helften uiteen. In het eerste deel krijgen we een portret van een gesloten, angstige gemeenschap, die al het vreemde gebannen lijkt te hebben, maar t…Lire la suite
In dit sprookje van de Israelische schrijver Amos Oz zijn op een dag alle dieren uit een 'stil en droevig' dorp verdwenen. Twee kinderen gaan op onderzoek uit, tegen alle bange adviezen van de dorpelingen in. Zij komen erachter dat een weggepeste dorpsbewoner, Nehi, 'de gruwelijke tovenaar van de bergen', de dieren ooit heeft meegenomen naar het woud. Het sprookje heeft een sterke moraal: wees verdraagzaam, laat je verbeelding spreken, veroordeel niet te snel. Het sprookje komt een beetje traag op gang, maar wint gaandeweg aan vaart. Het taalgebruik is beeldend. Oz weet overtuigend een schijnwereld op te roepen. Daarin ligt ook de kracht van dit sprookje van de Israëlische schrijver (1939). Vanaf ca. 14 jaar.

À propos de Amos Oz

Amos Oz (hébreu : עמוס עוז), nom de plume d'Amos Klausner, né à Jérusalem le 4 mai 1939 et mort le 28 décembre 2018 à Tel Aviv, est un poète, romancier et essayiste israélien.

Il est professeur de littérature à l'université Ben Gourion de Beer-Sheva. Amos Oz est le cofondateur du mouvement La Paix maintenant et un fervent partisan de la solution d'un double État au conflit israélo-palestinien.

Biographie

Amos Oz est né à Jérusalem où il grandit rue Amos dans le quartier de Kerem Avraham. Il est le fils unique de Yehuda Arieh Klausner et Fania Mussman, des immigrants sionistes d'Europe de l'Est fuyant l’antisémitisme grandissant. Son père avait étudié l'histoire et la littérature à Vilnius. Ses parents…En lire plus sur Wikipedia