Livre
Néerlandais

Uit Egypte : memoires

André Aciman (auteur), Babet Mossel (traducteur)
Het leven van een joodse familie in Egypte in de jaren '50 en '60.
Titre
Uit Egypte : memoires
Auteur
André Aciman
Traducteur
Babet Mossel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Out of Egypt : a memoir
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2020
369 p.
ISBN
9789026348648 (paperback)

Commentaires

In deze familieroman worden de lotgevallen beschreven van een joodse familie in Egypte na de Tweede Wereldoorlog. De familie, afkomstig uit Constantinopel, heeft wortels in Spanje, Frankrijk en Italie͏̈. Ze spreken samen Frans. Het vertelperspectief is vanuit de jongste telg, als tien- tot veertienjarige jongen. Hij is verknocht aan Alexandrie͏̈, waar hij nà de Suez-crises alleen met zijn ouders, grootmoeder en oudtantes is achtergebleven. Als de fabriek van zijn vader wordt genationaliseerd, moeten ook zij naar Europa vertrekken. Een verhaal vol humor, in milde ironie geschreven. De familieleden schelden net zoveel op elkaar en hun joodse eigenaardigheden als op de Arabische omgeving. Het boek geeft een tijdsbeeld van de sprankelende smeltkroes in het Midden-Oosten in de jaren vijftig en zestig. Voor een breed lezerspubliek.

À propos de André Aciman

André Aciman, né le 2 janvier 1951 à Alexandrie, en Égypte, est un écrivain américain, d'origine italo-turque.

Biographie

André Aciman naît le 2 janvier 1951 à Alexandrie, en Égypte, où ses aïeux juifs séfarades se sont installés en 1905 en provenance de Turquie. Il passe son enfance dans un foyer où l'on parle principalement le français, mais également l'italien, le grec, le ladino et l'arabe. En 1965, ses parents, propriétaires d'une usine de tricot, sont expulsés par le gouvernement égyptien et il les suit en Italie, puis, en 1969, à New York.

Il fait ses études supérieures au Lehman College de l'université de la ville de New York, où il obtient un baccalauréat en littérature anglaise et en littérature comparée, puis s'inscrit à l'u…En lire plus sur Wikipedia