Livre
Néerlandais

4 vriendinnen, 1 spijkerbroek

Ann Brashares (auteur)

4 vriendinnen, 1 spijkerbroek

Public cible:
12-14 ans et plus
Vier gezworen Amerikaanse vrienden brengen voor het eerst de zomervakantie zonder elkaar door; daarom sturen ze een spijkerbroek aan elkaar door die getuige is van al hun avonturen. Vanaf ca. 15 jaar.
Sujet supplémentaire
Top 50 Chicklit.nl
Titre
4 vriendinnen, 1 spijkerbroek
Auteur
Ann Brashares
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The sisterhood of the traveling pants
Éditeur
Baarn: De Fontein, 2009
254 p.
Note
Verfilmd als The sisterhood of the traveling pants
ISBN
9789026119903

Commentaires

De oorspronkelijke titel The Sisterhood of the Traveling Pants geeft duidelijker een belangrijk gegeven van het verhaal weer. Vier hartsvriendinnen van vijftien zullen voor het eerst in hun leven een zomervakantie zonder elkaar doorbrengen. Een tweedehands spijkerbroek die, wonderlijk genoeg, bij iedereen als gegoten zit, wordt het bindmiddel en het symbool van hun gestichte Zusterorde. Hij zal telkens van de ene naar de andere gestuurd worden om getuige te zijn en teken van de belofte dat ze er altijd voor elkaar zullen zijn.

Vier verschillende personages, vier bestemmingen: Lena bezoekt haar grootouders in Griekenland, Bridget volgt een voetbalkamp in Mexico, Carmen reist naar haar vader om met hem de vakantie door te brengen en Tibby blijft thuis met een hondenbaantje in de supermarkt.

Het idee van die reizende broek mag origineel zijn en de keuze om elk hoofdstukje met een passend citaat van een bekend of onbekend persoon te beginnen heeft ook wel iets, maar …Lire la suite
Meisjesroman waarin vier gezworen vriendinnen voor het eerst zonder elkaar de zomervakantie doorbrengen. Een spijkerbroek, die ze aan elkaar doorzenden, zal hen en hun belevenissen vergezellen en hen moed geven. Deze broek staat voor liefde. De situaties waarin de vier verschillende personages verzeild raken, betekenen vooral een confrontatie met henzelf. Wie ben ik? Ondanks Amerikaanse sfeer, namen en uitdrukkingen is de tienerproblematiek herkenbaar. Gevoelens en emoties zijn goed uitgewerkt. Korte ongenummerde hoofdstukjes, elk beginnend met een pagina waarop over een spijkerbroek een groot gedrukte spreuk staat. Vlot, breedsprakig taalgebruik met veel levendige dialoog. Her en der staan (quasi-)geschreven briefjes naar elkaar. Paperbackuitgave met op de moderne, appelgroene omslag een glanzende blauwe spijkerbroek. Een boek om lekker in weg te glijden voor meiden vanaf ca. 13 jaar.

À propos de Ann Brashares

Ann Brashares, née le 30 juillet 1967 à Alexandria en Virginie, est une écrivaine américaine d'ouvrages pour la jeunesse. Elle est particulièrement connue pour sa série Quatre filles et un jean.

Biographie

Après avoir suivi ses études à la Sidwell Friends School à Washington, D.C., elle étudie la philosophie à l'Université Columbia. Elle travaille ensuite chez une éditeur jusqu'à la publication de son premier ouvrage.

Elle vit actuellement à Brooklyn avec son mari Jacob Collins et leurs quatre enfants.

Œuvres

Série Quatre filles et un jean

  1. Quatre filles et un jean, Gallimard Jeunesse, 2002 (En lire plus sur Wikipedia