Livre
Néerlandais

De engel van Grozny : achttien maanden undercover in Rusland

Åsne Seierstad (auteur)

De engel van Grozny : achttien maanden undercover in Rusland

Beschrijving van de gruwelen van de Eerste Tsjetsjeense oorlog, met name het lot van de 25.000 kinderen die een of beide ouders verloren.
Titre
De engel van Grozny : achttien maanden undercover in Rusland
Auteur
Åsne Seierstad
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
De krenkede
Éditeur
Breda: De Geus, 2008
379 p. : ill.
ISBN
9789044512113

Commentaires

De 12-jarige Timur woont in een kapotgeschoten flatgebouw in de hoofdstad van Tsjetsjenië, Grozny. Om te overleven graaft hij half verrotte tomaten, afgekloven fruit en broodkorsten op van een vuilinisbelt. Timur is een van de vijfentwintig duizend kinderen in Tjetsjenië die tussen 1994 en nu een of beide ouders heeft verloren. De Noorse journaliste Asne Seierstad beschrijft in dit boek de gruwelen van de Eerste Tsjetsjeense oorlog die begon in 1994. Na vier maanden oorlog komt ze aan in Grozny en ziet een onafzienbare rij ruïnes, verwoeste huizen en gapende gaten. Overal liggen sluipschutters die willekeurig mensen afschieten. De auteur beschrijft niet alleen hoe gruwelijk de oorlog werd gevoerd aan beide kanten, maar ook de geschiedenis van het ontstaan van het conflict. Veel aandacht is er voor de mensen die ze ontmoet, de hartelijkheid en de Kaukasische gastvrijheid, maar ook het verdriet om de vele verdwijningen en de folteringen. Ze vertrekt uit Tsjetsjenië in 1996 waarna ze tie…Lire la suite

À propos de Åsne Seierstad

CC BY-SA 3.0 - Image by Jarvin

Åsne Seierstad (née le 10 février 1970) est une journaliste indépendante norvégienne.

Biographie

Elle est diplômée de l'université d'Oslo en russe, espagnol et histoire des idées. Elle a été correspondante en Russie et en Chine, correspondante de guerre au Kosovo en 1999, et plus tard en Afghanistan. Elle était correspondante de guerre en Irak en 2003 pour les télévisions suédoises et norvégienne, et en a tiré le livre Hundre og en dag (Cent et un jours).

Publications

  • Med ryggen mot verden (2000)
  • Bokhandleren i Kabul, Le libraire de Kaboul (2002), sur la vie d'un libraire dans l'Afghanistan de l'après Talibans
  • Hundre og en dag (2003), sur l'invasion de l'Irak par l'armée américaine
  • De krenkede (2007), sur la prem…En lire plus sur Wikipedia