Livre
Néerlandais

Moederkruid

Carry Slee (auteur)
Een achtjarig meisje beschrijft het leven met haar excentrieke, standsbewuste moeder in een volkswijk.
Titre
Moederkruid
Auteur
Carry Slee
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2001
201 p.
ISBN
90-446-0008-7

Commentaires

De hoofdpersoon is de jongste van twee dochters. Zij groeit op met zeer onvolwassen ouders. De moeder heeft veel weg van een psychiatrisch patiënt, alleen is zij niet opgenomen in een inrichting. De beide meisjes moeten het doen met die twee mensen, op wie niet te bouwen valt. Vader is kleermaker, moeder een handwerkster die hem leerde kennen toen ze als handwerkster bij hem in dienst kwam. Oma heeft ervoor gezorgd dat het wat werd tussen de twee, want haar dochter zou nooit zelf iemand vinden, zo'n "Malle Eppie" als ze is. Vader is een losbol en een versierder, moeder wordt geregeerd door angsten, die zij overdraagt op haar beide dochters. Alle gebeurtenissen worden gezien door de ogen van de jongste dochter, die door haar vader wordt behandeld als was ze een jongen -- want dat had ze volgens hem ook moeten zijn: hij wilde een dochter en een zoon, niet twee dochters... De jongste dochter probeert krampachtig alles goed te doen voor haar ouders, terwijl ze zelf stoeit met haar gevoel…Lire la suite
Romandebuut voor volwassenen van de bekende kinderboekenschrijfster (1949). Als je moeder neurotisch is, smetvrees heeft en bovendien contactgestoord is, weet je als kind van 8 jaar niet beter. De hoofdpersoon in deze in korte fragmenten geschreven roman is zo oud en heeft zo'n moeder. Door een faillissement van de vader zijn ze verhuisd naar een portiekwoning in een eenvoudige buurt. Te eenvoudig volgens de moeder. De kinderen wordt verboden contact te leggen met mensen en kinderen uit de buurt en ze moeten dagelijks de halve stad doorkruisen om op hun oude school te blijven. De moeder laat ze geen ogenblik vrij. De vader is te druk bezig met het opzetten van een nieuw naai-atelier en kan weinig invloed op het gezinsleven uitoefenen. De neuroses van de moeder nemen gaandeweg het boek groteske vormen aan. De twee jaar oudere zus van de ik-persoon weet zich door studie op schoolwerk en pianospel enigszins aan de invloed van de moeder te onttrekken. De ik-persoon voelt daardoor een grot…Lire la suite

À propos de Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Image by Roy van Ingen

Carry Slee, de son vrai nom Carolina Sofia Slee, née le 1er juillet 1949 à Amsterdam, est une écrivaine, femme de lettres, scénariste et chanteuse néerlandaise.

Filmographie

Scénariste

  • 2006 : Keep Off de Maria Peters
  • 2008 : Desperate de Dave Schram
  • 2013 : Spijt! de Dave Schram
  • 2014 : Painkillers de Tessa Schram
  • 2016 : Kappen! de Tessa Schram

Bibliographie

  • 1989 : Morgen mag ik in het diepe...
  • 1989 : Rik en Roosje
  • 1991 : Verdriet met mayonaise
  • 1992 : Jan und die Hackfleischbande
  • 1993 : Lekker weertje koekepeertje
  • 1993 : Confetti confl…En lire plus sur Wikipedia