Livre
Néerlandais

De koning, de kip en de dief

Catharina Valckx (auteur)

De koning, de kip en de dief

Public cible:
3-5 ans et plus
De Koning maakt een schilderij van de Kip; 's nachts wil een dief het schilderij stelen. Prentenboek met paginagrote illustraties in lichte tinten. Vanaf ca. 5 jaar.
Extra subject
koningen, prentenboeken
Titre
De koning, de kip en de dief
Auteur
Catharina Valckx
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Harmonie, 2002
37 p. : ill.
ISBN
90-76174-21-0

Commentaires

Catharina Valckx schreef en illustreerde een vlot en vrolijk verhaal. De Koning wil op een dag zijn trouwe vriendin, de Kip, schilderen. Daarvoor moet het dier heel lang stil zitten, wat ze als een grote kwelling ervaart. Het resultaat is een hemelsblauwe kip met vuurrode kam op een zwarte dreigende achtergrond. De koning beschouwt zichzelf meteen als een groot kunstenaar. 's Nachts wordt het schilderij prompt gestolen. De dief is... meneer de vos. Hij beschouwt dit als een waardevol kunstwerk voor zijn vrouw, die met hoge koorts in bed ligt. Hij hoopt dat ze door naar dit lekker kippetje te kijken misschien vlugger zal opknappen. De koning heeft medelijden met het zieke vossenwijfje en schenkt haar het portret. Maar meneer de vos ontloopt zijn straf niet. Hij moet op zijn beurt voor een schilderij poseren. Kunstenares van dienst is nu de Kip, die haar aartsvijand als een vreselijk monster met grote tanden schildert. Dit einde is een leuke afzwakking van de extreme afstraffingsmechani…Lire la suite
Prentenboek over De Koning en De Kip. In dit derde boek* over deze twee hoofdpersonen maakt de Koning een schilderij van Kip. 's Nachts hoort Kip een dief. De Koning betrapt Vos, die zegt het schilderij te willen stelen voor zijn zieke vrouw. Een humoristisch getekend prentenboek in rustige, lichte kleuren en een gecombineerde techniek. De tekeningen hebben een heel eigen stijl, enigszins cartoonachtig, en ze nodigen uit om alsmaar weer te bekijken. De tekst is eenvoudig en voornamelijk in dialoogvorm gesteld. Een grappig en origineel prentenboek om met kinderen over 'mijn en dijn' te praten. Vanaf ca. 5 jaar.

À propos de Catharina Valckx

Catharina Valckx est une auteure de littérature jeunesse et illustratrice née en 1957 à De Bilt aux Pays-Bas de parents néerlandais.

Biographie

Elle a vécu en France, à Bièvres dans la grande banlieue parisienne, avec ses parents et ses quatre sœurs, puis est retournée en Hollande pour faire ses études à l'académie d'art de Groningen. Elle vit aujourd'hui à Amsterdam.

Elle réalise d'abord des textes, des peintures, des expositions et participe aux Ateliers '63. Ce n'est qu'après la naissance de son fils, en 1993, qu'elle découvre la littérature jeunesse et publie ses premiers livres d'images, qu'elle écrit en français et en néerlandais.

Elle a été sélectionnée quatre fois, en 2011, 2013, 2014 et 2015 pour le prestigieux prix international suédois, le Prix commémoratif Astrid-Lindgren.

Quelques publications

En lire plus sur Wikipedia