Livre
Néerlandais

Die kleine is Don, de lange is Sjon

Catharina Valckx (auteur)

Die kleine is Don, de lange is Sjon

Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Don en Sjon wonen samen in een huisje aan het meer. Don, de kleine, komt thuis met gekke vriendjes of een enorme hond. Sjon denkt er het zijne van. Toch blijven ze de allerbeste vrienden. Zes korte verhalen met veel illustraties in kleur. Voor beginnende lezers vanaf ca. 6,5 jaar.
Sujet
Vriendschap
Titre
Die kleine is Don, de lange is Sjon / tekst en illustraties Catharina Valckx
Auteur
Catharina Valckx
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
99 p. : ill.
ISBN
9789045123974 (hardback)

Commentaires

De vrienden Don en Sjon wonen bij elkaar in een huisje aan het water. In een zestal korte verhalen volgen we de twee, die soms elkaars tegengestelden zijn, maar uiteindelijk toch altijd weer de beste vrienden zijn. Don heeft op een dag alle koekjes opgegeten en Sjon is daar boos over, maar als later blijkt dat het laatste koekje aan de eendjes is gevoerd, zijn ze weer gewoon vrienden van elkaar. En op een dag komt Don met een grote hond thuis, die niet naar binnen kan, maar de ingang wel verspert. Hoe moeten ze nu naar buiten? Als iemand vanuit de verte fluit, gaat de hond naar zijn baasje terug. De verhaaltjes zijn eenvoudig, maar goed gestructureerd, en ondanks dat rekening moet worden gehouden met het leesniveau van de beginnende lezer, zeer vlot verteld in korte zinnen, die nergens kinderachtig aandoen. De kleurrijke, fantasievolle illustraties ondersteunen de humoristische verhaaltjes heel goed, alsof het een stripverhaal is. Deel in de serie ‘Tijgerlezen’, die kinderen probeert …Lire la suite

Die kleine is Don, de lange is Sjon

Op de eerste dubbele bladzijde van het boek worden Don en Sjon voorgesteld. Het zijn twee vrienden. Ze vormen een grappig duo. Don is klein, zwart en draagt een witte hoed. Sjon is lang en mager, wit en draagt een zwarte hoed. Samen wonen ze in een gezellig huisje aan het meer. In zes verhaaltjes worden de dagelijkse belevenissen van Don en Sjon verteld. In het eerste verhaaltje heeft Don alle koekjes opgegeten en is bang dat z'n vriend boos is. In een tweede verhaal nodigt Don z'n vriendjes uit om te komen spelen. In het derde verhaaltje is Don verliefd op Vivi. Hij koopt een rokje voor haar maar Vivi houdt niet van rokjes. Dus is het rokje voor het muisje. In ruil krijgt Don een stuk kaas. Maar Don lust geen kaas! De volgende dag maken ze kennis met een klein beestje dat in het gat in de boom naast hun huisje woont. In het laatste verhaaltje krijgen Don en Sjon bezoek van Pluis, de hond. Als dat maar geen problemen veroorzaakt ...Dit boekje behoort tot de reeks…Lire la suite

À propos de Catharina Valckx

Catharina Valckx est une auteure de littérature jeunesse et illustratrice née en 1957 à De Bilt aux Pays-Bas de parents néerlandais.

Biographie

Elle a vécu en France, à Bièvres dans la grande banlieue parisienne, avec ses parents et ses quatre sœurs, puis est retournée en Hollande pour faire ses études à l'académie d'art de Groningen. Elle vit aujourd'hui à Amsterdam.

Elle réalise d'abord des textes, des peintures, des expositions et participe aux Ateliers '63. Ce n'est qu'après la naissance de son fils, en 1993, qu'elle découvre la littérature jeunesse et publie ses premiers livres d'images, qu'elle écrit en français et en néerlandais.

Elle a été sélectionnée quatre fois, en 2011, 2013, 2014 et 2015 pour le prestigieux prix international suédois, le Prix commémoratif Astrid-Lindgren.

Quelques publications

Auteure …En lire plus sur Wikipedia