Livre
Néerlandais

Leentje op vakantie

Catharina Valckx (auteur)

Leentje op vakantie

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Vogeltje Leentje heeft nog nooit gejokt. Daarom wil ze met haar vriendje Snoet, een salamander, wel eens expres liegen. Olifant trapt erin, maar daardoor hebben Leentje en Snoet ineens een probleem. Of toch niet? Humoristisch prentenboek met illustraties in rustige, zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Leugens, Vakantie
Titre
Leentje op vakantie / tekst en illustraties Catharina Valckx
Auteur
Catharina Valckx
Langue
Néerlandais
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2021
[32] p. : ill.
ISBN
9789025775292 (hardback)

Commentaires

Vogeltje Leentje zit met haar vriendje, salamander Snoet, te bedenken dat ze nog nooit expres heeft gelogen. Dat willen ze nu wel eens proberen. De eerste die ze tegenkomen is Bob de olifant. Hem maken ze wijs dat ze op vakantie gaan. Bob trapt erin, maar alleen iets te goed: hij wil mee. Daarom doen ze maar net alsof. Ze hebben samen een geweldige tijd, helemaal als de oude pony Sjep komt meedoen met zijn gitaar. Als ze ’s avonds weer naar huis gaan, vraagt Leentjes mama of ze leuk heeft gespeeld en brengt dochterlief enthousiast verslag uit. Maar wat mama dan zegt? Een zowel in tekst als illustraties zeer beeldend verhaal, dat de jonge lezer alleen al qua onderwerp zeker zal interesseren. De vlot geschreven tekst gaat goed samen met de paginagrote tekeningen die de emoties adequaat weergeven. De spanning zit in het expres gaan liegen en de onverwachte wending van het goed uitpakken daarvan. Het originele slot geeft stof tot nadenken en/of een mooi gesprek over of dit nu liegen was o…Lire la suite

Leentje op vakantie

Leentje is een ondeugend vogeltje. Ze heeft nog nooit gelogen en wil het graag een keertje uitproberen samen met Snoet, haar vriendje. Wanneer ze olifant Bob tegenkomen vertellen ze hem dat ze op vakantie gaan. Maar, oh oh, olifant wil meegaan! Wat nu gedaan?Catharina Valckx is er opnieuw in geslaagd om een grappig en ondeugend verhaal neer te zetten. Ze heeft nog niet zo lang geleden de ‘Zilveren Griffel’ gewonnen voor haar boek De kleine is Don, de lange is Sjon en nu is ze er weer met een topper! Ze gebruikt eenvoudige dialogen en weet intuïtief de gedachten van jonge kinderen neer te pennen. Dat maakt het verhaal heel toegankelijk en herkenbaar. De illustraties sluiten mooi aan bij de tekst maar dat komt wellicht omdat tekst en beelden vaak tegelijk in haar verbeelding ontspruiten. Catharina brengt een wereld tot leven die niet perfect is maar wel veilig.De figuur van Leentje heeft een bohémien-gehalte. Misschien kunnen we…Lire la suite

À propos de Catharina Valckx

Catharina Valckx est une auteure de littérature jeunesse et illustratrice née en 1957 à De Bilt aux Pays-Bas de parents néerlandais.

Biographie

Elle a vécu en France, à Bièvres dans la grande banlieue parisienne, avec ses parents et ses quatre sœurs, puis est retournée en Hollande pour faire ses études à l'académie d'art de Groningen. Elle vit aujourd'hui à Amsterdam.

Elle réalise d'abord des textes, des peintures, des expositions et participe aux Ateliers '63. Ce n'est qu'après la naissance de son fils, en 1993, qu'elle découvre la littérature jeunesse et publie ses premiers livres d'images, qu'elle écrit en français et en néerlandais.

Elle a été sélectionnée quatre fois, en 2011, 2013, 2014 et 2015 pour le prestigieux prix international suédois, le Prix commémoratif Astrid-Lindgren.

Quelques publications

En lire plus sur Wikipedia