Livre
Néerlandais

Wenken voor jonge letterkundigen

Wenken voor jonge letterkundigen

Dans la série:
Extra subject
schrijven
Titre
Wenken voor jonge letterkundigen
Auteur
Charles Baudelaire
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Conseils aux jeunes littérateurs
Éditeur
Amsterdam: Voetnoot, 2004
54 p.
ISBN
90-71877-72-8

Commentaires

Diegenen nu die zich met succes aan de poëzie wijden wil ik de raad geven er nooit mee op te houden. Poëzie is [...] een soort belegging waarvan de rente pas laat kan worden geïnd -- al is die dan wel zeer fors." Een wenk uit dit luchtige vademecum die zonder enige twijfel vooral op hemzelf van toepassing is. Hij schreef deze korte tekst -- verschenen in het magazine 'L'Esprit public' op 15 april 1846 -- immers op amper 25-jarige leeftijd, toen de wereld nog tien jaar moest wachten op het verschijnen van Les Fleurs du mal (1857), de bundel die het aanschijn van de poëzie in gans Europa zou wijzigen. De jonge letterkundige die hier wordt aangesproken kan in zekere zin worden gereduceerd tot Baudelaire zelf en de tekst zelf tot een ironisch zelfportret en de aankondiging van het genie in wording. "Kan elk gezond mens twee dagen zonder eten -- zonder poëzie geen dag. De kunstvorm die de meest dwingende behoefte bevredigt, zal altijd de grootste verdiensten wegdragen."

In h…Lire la suite
In dit charmante boekje, verschenen in de reeks "Perlouses", met korte teksten uit de Franse literatuur, die de verdwijning onder ons van de grote werken enigszins moeten compenseren, biedt Baudelaire praktische wenken voor aankomende dichters. In korte hoofdstukken van 2 à 3 bladzijden behandelt hij allerlei onderwerpen waarmee dichters te maken kunnen krijgen en waarvan hij nog al eens de kern formuleert in de vorm van een aforisme. Bijv. 'Pech bestaat niet. Wie geen succes heeft, mist iets'. En: 'Sympathie tussen dichter en lezer is even onwillekeurig als de liefde en maakt van 2 personen één'. En: 'Haat is een kostbaar elixer: het is gemaakt van ons goed, ons bloed, onze nachtrust en 2/3 van onze liefde. Wees er dus zuinig mee'. Een aantal opmerkingen is boeiend, nieuw en dus lezenswaard. Minder positief te beoordelen is misschien de lichte gedateerdheid van het boekje en de beperkte omvang ervan. Pocket (10,5 x 16,5 cm.); kleine marges, kleine druk.

À propos de Charles Baudelaire

Charles Baudelaire, né le 9 avril 1821 à Paris et mort dans la même ville le 31 août 1867, est un poète français.

« Dante d’une époque déchue » selon les mots de Barbey d’Aurevilly, « tourné vers le classicisme, nourri de romantisme », à la croisée entre le Parnasse et le symbolisme, chantre de la « modernité », il occupe une place considérable parmi les poètes français pour un recueil certes bref au regard de l’œuvre de son contemporain Victor Hugo (Baudelaire s’ouvrit à son éditeur de sa crainte que son volume ne ressemblât trop à « une plaquette »), mais qu’il aura façonné sa vie durant : Les Fleurs du mal.

Au cœur des débats sur la fonction de la littérature de son époque, Baudelaire détache la p…En lire plus sur Wikipedia