Livre
Néerlandais

Kroniek van een verzonnen leven : roman

Charles Ducal (auteur)

Kroniek van een verzonnen leven : roman

Een ambitieuze Vlaamse jongeman die als kind getuige is geweest van een brute verkrachting, ontwikkelt zich tot een gelauwerd dichter en durft pas op late leeftijd zijn eigen agressiviteit en beperkte talent onder ogen te zien.
Titre
Kroniek van een verzonnen leven : roman
Auteur
Charles Ducal
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
172 p.
ISBN
9789025452247 (hardback)

Commentaires

Jezelf een leven lang dood schamen

ROMAN. Met de autobiografische roman Kroniek van een verzonnen leven lijkt Charles Ducal de balans op te maken van zijn bestaan. Eeuwig ontevreden spaart hij zichzelf niet. Komt de dichter met zichzelf in het reine of zet hij ons op een dwaalspoor?

Een jeugd onder een diep katholiek gesternte en vervolgens een levenslange worsteling om af te rekenen met schaamte en schuldgevoelens. Het is een behoorlijk uitgekauwd thema in de Vlaamse literatuur. Charles Ducal weet dat maar al te goed. Toch deinst hij er niet voor terug om er zijn eigen variant aan toe te voegen. In Kroniek van een verzonnen leven is het allemaal aanwezig: de knoestige plattelandswereld, de dominante, zwijgzame vader, de benauwende atmosfeer van het internaat en seks als een destructieve en heimelijke bezigheid.

Ducal kennen we als begaafd en bekroond dichter, schepper van poëzie waarin hij de innerlijke strubbelingen niet uit de weg gaat. Aan proza waagt de voormalige Dichter des Vaderlands zich niet zo vaak. In De meesterknecht (1992) bundelde hij een aantal meer satirisch getinte verhalen, waarin hij onder meer de maat nam van zijn marxistisch-leninistische studentenverleden. Die periode is opnieuw goed voor ettelijke hoofdstukjes in deze autobi…Lire la suite

Altijd straf, nergens liefde

Roman. Dichter Charles Ducal schrijft het levensverhaal van een dichter die altijd en overal de beste wil zijn. Kroniek van een verzonnen leven kan de clichés niet vermijden en toch slaat uiteindelijk de ontroering toe.

Charles Ducal, pseudoniem van Frans Dumortier (66), portretteerde zichzelf in een gedicht eens als 'droevige ridder' die zich verzet tegen het huwelijksleven, en dat beeld rijst ook op uit zijn eerste roman Kroniek van een verzonnen leven, waarin Ducal het levensverhaal van Remi Dessein vertelt.

De dichter Ducal blijft trouw aan zijn poëtische thematiek: zijn opvoeding in een katholiek Vlaams boerengezin, waar hij volgestopt is met schaamte en zondebesef. Hij komt daar zijn leven lang niet meer van af, net als Remi die zich wentelt in zelfhaat en zelfmedelijden. Steeds weer walgt Remi van zichzelf, steeds is hij in gevecht met God, met zijn ouders, met seksualiteit, met zichzelf. 'In het begin is er het kind', is de eerste zin van de roman die zich chronologisch voor de lezer uitstrekt. Als schooljongen blinkt hij uit in vlijt en schoonschriften haalt 'honderd op honderd' op zijn rapport, maar de zo gewenste erkenning door vader blijft uit, en moeder blijft klappen uitd…Lire la suite

Charles Ducal (1952) is bekend als dichter. Nu debuteert hij als romanschrijver. Met een scherpte die niet onderdoet voor het werk van Ian McEwan en Coetzee peilt hij het leven van een jongeman die worstelt met een obsessieve competitiedrang en een getroebleerde seksualiteit. De zesjarige Remi komt thuis met zijn schoolrapport: honderd op honderd, het hoogst haalbare. Vanaf dat moment heerst in hem de drang om overal in uit te blinken. Wat ook gebeurt: hij gaat studeren, speelt een rol in de studentenbeweging en wordt een gelauwerd dichter. Als jongen is Remi getuige geweest van een brute verkrachting, een gebeurtenis die zijn seksuele ontluiking radicaal verstoort. Tegen de achtergrond van het Vlaamse platteland en de studentenstad Leuven in de roerige jaren zestig wordt Remi’s adolescentie pijnlijk eerlijk beschreven. Hij verraadt een vriend en beschadigt diverse vrouwen met zijn seksuele agressie. Als oude man komt Remi tot inkeer en inzicht, maar zijn leven blijkt onvoorspelbaar. …Lire la suite

À propos de Charles Ducal

CC BY 3.0 - Image by Amy Perier

Charles Ducal, né Frans Dumortier le 3 avril 1952 à Louvain, est un poète et écrivain belge de langue néerlandaise originaire du Brabant flamand.

Certaines de ses œuvres ont été incluses dans différentes anthologies. Il a aussi écrit quantité d'essais littéraires et politiques dans divers journaux et revues. Il a travaillé comme professeur de néerlandais au collège Saint-Albert à Heverlee jusqu'à sa retraite en 2013. En janvier 2014, il est nommé poète national pour une durée de deux ans.

Vie et œuvre

Charles Ducal est issu d'une famille d'agriculteurs. Après ses études secondaires au collège Saint-Joseph d'Overijse, il étudie la philologie germanique à la KUL, où il est actif au sein du mouvement estudiantin de gauche et sympathisant du parti d'extrême-gauche maoïste AMADA, précurseu…En lire plus sur Wikipedia