Livre
Néerlandais

De kippetjes, het beest en de ridder

Christian Jolibois (auteur), Christian Heinrich (dessinateur), Thea Dubelaar (adaptateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
De kippen hebben honger. Al hun eten is op. Dat is de schuld van een gruwelijk Beest. Kunnen Kukel, Karamel en Blater het monster verslaan?
Niveau de lecture
AVI 6, AVI M5
Titre
De kippetjes, het beest en de ridder
Auteur
Christian Jolibois
Dessinateur
Christian Heinrich
Adaptateur
Thea Dubelaar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Les p’tites poules, la bête et le chevalier
Édition
1
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2012
[48] p. : ill.
ISBN
9789059328242 (hardback)

Commentaires

Op het veld van een boer lopen heel wat kippetjes rond, die erge honger hebben. Hun vaders en moeders zijn op zoek gegaan naar voedsel, en Pedro de aalscholver doet dienst als babysit. Als er een andere familie arriveert, uitgemergeld van de honger, beseffen de kippetjes dat hun situatie er niet goed uitziet. Ze gaan zelf op zoek naar graan. Kukel, Karamel en Blater gaan apart op pad. Onderweg ontmoeten ze een andere kip, Caruso, die hun ouders in de herberg heeft gezien. Veel meer heeft Caruso niet te vertellen; hij is bang van een of ander monster. In de herberg heeft meneer Dapper het monster zelf gezien: het is een duivels beest, half slang, half haan en het is in staat om iedereen te ‘verglazen’ met zijn blik. Het kan alleen gedood worden door een haan die kraait, maar jammer genoeg is er tot nu toe geen enkele haan in geslaagd. Dapper weet wel dat de ouders van de kippetjes op weg zijn naar het kasteel.
In een soort interludium krijg je als lezer op dat moment een beeld va…Lire la suite
De kippetjes, bijna dood van de honger, gaan op zoek naar hun verdwenen ouders. Daar ontdekken ze de oorzaak van de ellende: een kwaadaardig monster (een basilisk), dat iedereen 'verglast' met zijn giftige blik. In hun strijd tegen dit wezen worden zij geholpen door Ridder Lancelot. Dit leesboekje uit de reeks 'De kippetjes'* is gericht op lezers uit groep vier en vijf, AVI-M5. Het is wat geforceerd grappig en diept door middel van een uitgebreide lesbrief die te downloaden is, de personages uit en geeft veel cultuurhistorische achtergrondinformatie over de middeleeuwen en ridder Lancelot. De tekst die Lancelot zegt, staat weergegeven in een kader van perkament. Dit geeft, in samenhang met de drukke cartoonachtige tekeningen en fantasieletters, een onrustige, wat rommelige bladspiegel. Daardoor minder geschikt voor kinderen met een lees- en/of concentratieprobleem. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

De kippetjes, het Beest en de Ridder

Alle kippetjes hebben honger. Hun ouders zijn op zoek naar graan. Aalscholver past ondertussen op de kleintjes. Maar hun maagjes rommelen zo van de honger dat Kukel, zijn zusje Karamel en vriendje Blater, een schaap, beslissen de ouders te gaan zoeken. De hongersnood is de schuld van het Beest die alle graan steelt en iedereen die hem in de weg loopt verglast. Alleen het gekraai van een haan kan hem onschadelijk maken. Op hun tocht komen Kukel, Karamel en Blater Ridder Lancelot tegen en samen met hem hopen ze het Beest te verslaan. Maar zo eenvoudig is het niet.
Leesboekje in de vorm van een soort stripverhaal: één grote prent met tekst of twee kleine illustraties op een pagina met de tekst ertussen. Het is wel niet zo makkelijk om de verschillende personages uit elkaar te houden. Drie groepjes kippen zijn tegelijk onderweg en het verhaal springt van de ene groep naar de andere, zonder enige overgang. Dat maakt het onnodig ingewikkeld. De illustraties en de tekst zijn wel       …Lire la suite

À propos de Christian Jolibois

CC BY-SA 2.0 - Image by ActuaLitté

Christian Jolibois, né le 19 mars 1948 près de Paris, est un comédien et auteur de livres pour la jeunesse français.

Biographie

À 17 ans, il suit des cours de théâtre et obtient un 1er prix de Comédie au conservatoire de Saint-Maur. En 1969, comédien, il rejoint à Lausanne en Suisse pour quatre années, la Cie d’Alain Knapp, Homme de théâtre qui déclenchera chez lui le goût de l’écriture. De retour à Paris, il écrit et joue ses propres spectacles (Tiens, j’suis ficelé sur les rails, Y’a encore une bombe dans l’berceau du gamin…)

En 1982, remarqué par Philippe Bouvard il va participer à la formidable aventure du Petit Théâtre émission TV la plus regardée en France durant quatre années. Il fonde ensuite une compagnie de Théâtre jeune public à Paris qu’il animera j…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions