Livre
Néerlandais

Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen

Claudio Magris (auteur), Linda Pennings (traducteur)

Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen

Genre:
Schrijver en filosoof Claudio Magris onderzoekt in de vijf literaire verhalen in deze bundel alle facetten van de tijd. Een tijd die niet lineair en niet meetbaar is, maar door de hoofdpersonen wordt beleefd als een dimensie die zich in alle richtingen uitstrekt. Verleden en heden zijn inwisselbaar, de toekomst buigt terug naar herinneringen, de tijd is een kromme lijn. De vijf hoofdpersonen vloei
Sujet
Tijd
Titre
Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen
Auteur
Claudio Magris
Traducteur
Linda Pennings
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Tempo curvo a Krems
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
94 p.
ISBN
9789403110912 (hardback)

Commentaires

In die kroeg in het hiernamaals

Claudio Magris keert met vijf oude mannen terug in de tijd. Ze leven in onmin met het heden.

Triëst is een smeltkroes van culturen. De Italiaanse grensstad op het kruispunt tussen Oost, West, Noord en Zuid is de thuisbasis van Claudio Magris, die er in 1939 ter wereld kwam en er het merendeel van zijn werk heeft gesitueerd. Grenzen, eigenheid en diversiteit zijn niet voor niets de favoriete thema's van de vooraanstaande schrijver en cultuurfilosoof. Een van zijn bekendste boeken, Donau, gaat helemaal over grenzen en balanceert zelf op de grens van verschillende genres, tussen roman, essay en autobiografie in. De Nederlandse vertaling van die wereldwijde bestseller uit 1986, waarin hij de rivier volgt van bron tot monding, werd zopas heruitgegeven.

Diezelfde Donau stroomt ook door Gekromde tijd in Krems, waarin vijf oude mannen terugblikken op hun leven. Een van de vijf verhalen uit deze bundel speelt in het ingedutte Oostenrijkse stadje uit de titel en de personages zijn afkomstig uit alle hoeken van het voormalige Habsburgse rijk. De een denkt terug aan de Mor…Lire la suite

Wat er rest van wie we waren

De filosoof Claudio Magris is een groot en gevoelig verteller. In Gekromde tijd in Krems mijmert hij over het leven en ouder worden.

Een oude man zit op een steen in het Karstgebergte, nabij Triëst. Beneden in de vallei vinden filmopnamen plaats. De man kijkt naar de acteurs, een jongen en een meisje, die een steile puinhelling beklimmen. Het is een scène uit zijn jeugd; de acteur moet hém voorstellen in zijn jonge jaren, vlak voor de Grote Oorlog, toen hij op het lyceum zat in Triëst, destijds nog Habsburgs.

Het is zomaar een jongen, denkt de man, hij weet niets van die tijd en eigenlijk begrijpt hij het verhaal niet dat hij speelt. Maar zelf begreep hij er op die leeftijd vast niet veel meer van, en als hij zijn vroegere zelf nu zou tegenkomen, zou die hem waarschijnlijk net zo onnozel voorkomen als de acteur.

Wat betekent het om oud te worden? Hoeveel hebben we gemeen met wie we ooit waren? In zijn verhalenbundel Gekromde tijd in Krems laat de Italiaanse filosoof en schrijver Claudio Magris (81) vijf oudere heren mijmeren over zichzelf en de veranderende wereld om hen hee…Lire la suite

Tempus non fugit

In vijf verhalen flaneert Claudio Magris prachtig door de tijd. Wel een waarschuwing: haastige lezers zullen hem niet kunnen volgen.

Mijmerend flaneert een oude man door de ochtendlijke straten van Triëst, de Italiaanse kuststad die door de eeuwen heen een paar keer van landeigenaar wisselde. De man hoeft zich niet te haasten, hij is al lang met pensioen en kan rijkelijk rentenieren, maar toch spoedt hij zich naar het laatste gebouw waar hij eigenaar van is. De rest van zijn zakenimperium heeft hij verkocht en na een leven vol zware beslissingen voelt hij zich met de dag lichter worden. Zijn jonge leven is als een maatpak dat hij finaal in de kast heeft gehangen. Terwijl hij door de labyrintische steegjes wandelt, mijdt hij wel de zee. Te weids, te groots, te uitdagend – de zee bevat mogelijkheden die enkel voor jonge mensen zijn weggelegd. Hem rest enkel nog die ene dagtaak, die ene laatste job waar hij stiekem voor solliciteerde, zonder medeweten van zijn kinderen. Het is zijn kleine geheim, zijn laatste steen die hij op aarde zal verleggen.

In zijn openingsverhaal De portier zet de Italiaans…Lire la suite

In 1986 publiceerde Claudio Magris (1939) zijn boek over de Donau, waarin hij ingaat op de historische, politieke, culturele en literaire betekenis van de rivier die door vijf Europese hoofdsteden stroomt. Het werd voor Magris, naast schrijver ook hoogleraar moderne Duitse letterkunde, zijn grote doorbraak. Magris’ geboortestad Triëst kent een vergelijkbaar complexe geschiedenis en identiteit als de Donau, liggend op de grens van Italië en Slovenië en in het verleden deel uitmakend van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. In dit boek met vijf verhalen speelt Triëst geregeld een rol. In elk verhaal reflecteert de hoofdpersoon – misschien wel steeds dezelfde – over zijn leven en liefdes, over de zee en de bergen en de geschiedenis van zijn familie en de regio waar hij vandaan komt, en over het verstrijken van de tijd in zijn algemeenheid. Een tijd die niet per definitie met een rechte lijn weer te geven is, zoals uit de titel al blijkt. Magris’ verhalen moeten het niet hebben van een s…Lire la suite

Over de ouderdom

Claudio Magris schrijft schitterend en kristalhelder over het mysterie van de tijd.

In het jaar dat hijzelf tachtig werd, publiceerde Claudio Magris (1939) een bundel met vijf verhalen over tijd en ouderdom. De vijf bejaarde hoofdpersonen, onder wie een op Magris lijkende ik-persoon, zijn aanbeland in dat 'onbekende terrein' van de ouderdom, zwevend in een tijd die buigbaar en onvoorspelbaar is geworden.

Een voormalig succesvol ondernemer confronteert de ouderdom door stiekem te gaan werken als portier in een appartementengebouw van het vastgoedbedrijf waarvan hijzelf eens de hoogste baas was. De kleine portiersloge is zijn 'barricade tegen het oprukkende leven'. Is oud worden misschien je oude zelf loslaten, 'zoals je je nette pak uittrekt en in de kast ophangt'? 'Nu was de wereld een hond die hem niet meer kon bijten, maar met hem ging rennen en spelen.'

Een oude, Joodse schrijver staart tussen de gangen van een royaal diner naar het gestolde vet op een bord: "Dat was even tevoren een kostelijke saus geweest". Weemoedige gedachten over vormen van v…Lire la suite

À propos de Claudio Magris

CC BY-SA 3.0 - Image by Dontworry

Claudio Magris, né le 10 avril 1939 à Trieste, est un écrivain, germaniste, universitaire et journaliste italien, héritier de la tradition culturelle de la Mitteleuropa qu'il a contribué à définir.

Biographie

Claudio Magris est notamment l'auteur de Danube (1986), un essai-fleuve où il parcourt le Danube de sa source allemande (en Forêt-Noire) à la mer Noire en Roumanie, en traversant l'Europe centrale, et de Microcosmes (1997), portrait de quelques lieux dispersés dans neuf villes européennes différentes. Il est également chroniqueur pour le Corriere della Sera.

Il a été sénateur de 1994 à 1996. En 2001-2002, il a assuré un cours au Collège de France sur le thème « Nihilisme et Mélancolie. Jacobsen et son Niels Lyhne ».

Ses livres érudits connaissent un très grand succès public et critique. Cl…En lire plus sur Wikipedia