Livre
Néerlandais

Lucifer : roman

Connie Palmen (auteur)

Commentaires

Zelden heeft een roman in de Nederlandse literatuur zoveel buiten-literaire deining veroorzaakt, waardoor meteen de verkoopcijfers in de hoogte werden gejaagd, als van Connie Palmen. De schrijfster verdedigde zich fel tegen de aantijgingen als zou zij de figuur van musicus Peter Schat, wiens vrouw Marina Schapers op 26 juli 1981 in tragische omstandigheden om het leven kwam tijdens een vakantieverblijf in Griekenland, in een (al te) negatief daglicht hebben gesteld. Palmen bleef en blijft erop hameren dat zij een roman heeft geschreven, waarin weliswaar het grensgebied tussen werkelijkheid en fictie erg smal is geworden. Ten bewijze ervan voert zij aan dat o.m. de namen werden gewijzigd, de romanpersonages heten immers Lucas Loos en Clara Wevers. Dat in het nawoord dan nog letterlijk naar Peter Schat en zijn vrouw wordt verwezen, ondergraaft al onmiddellijk Palmens pleidooi voor de onafhankelijkheid van haar romanconstructie. Wie zich buiten het soms op het randje van h…Lire la suite
Sleutelroman over een kunstenaarskring binnen de Amsterdamse grachtengordel in de jaren ’80 van de 20e eeuw. Uitgangspunt voor het boek is een zin in de overlijdensadvertentie van de vrouw van componist Peter Schat. De ophef die deze tragische gebeurtenis binnen de vrienden- en kennissenkring van deze musicus veroorzaakte, wordt uitgebreid beschreven. Uiteindelijk blijkt de plot van de roman te liggen in een artistiek verraad, waardoor Schat uit de kunstenaarskring werd gezet. Alle opgevoerde personen gaan schuil achter een andere naam. Voor buitenstaanders is daardoor lang niet altijd te volgen wat er aan de hand is en waarom bepaalde uitspraken gedaan worden. Wat voor de lezer overblijft, is een vlot leesbare roman, waarin vooral de gebeurtenissen rond het tragische overlijden zullen aanspreken. De schrijfster is bekend van onder andere de romans 'De wetten' en het semi-autobiografische 'I.M.', waarin haar verhouding met de journalist Ischa Meier beschreven wordt. Vrij kleine druk.

À propos de Connie Palmen

CC BY 3.0 - Image by Jan Zandbergen

Connie Palmen (de son vrai nom Aldegonda Petronella Huberta Maria Palmen), née à Sint-Odiliënberg le 25 novembre 1955 , est une écrivaine et philosophe néerlandaise.

Biographie

Elle obtient de nombreux prix, dont le prix littéraire AKO en 1995 pour De Vriendschap.

Œuvres traduites en français

  • Les Lois [« De wetten »], trad. d’Isabelle Rosselin, Arles, France, Actes Sud, coll. « Lettres néerlandaises », 1993, 210 p. (ISBN 2-7427-0052-8)
  • Tout à vous [« Geheel de uwe »], trad. de David Goldberg, Arles, France, Actes Sud, coll. « Lettres néerlandaises », 2005, 395 p. (ISBN 2-7427-5399-0En lire plus sur Wikipedia