Livre
Néerlandais

Zahra

Corine Naranji (auteur), Tom Schoonooghe (dessinateur)
Zahra is een Koerdisch meisje, dat met haar familie in een vluchtelingenkamp in Irak woont. Als haar broertje ernstig ziek wordt, vertrekt het gezin naar Nederland. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Zahra / Corine Naranji ; met ill. van Tom Schoonooghe
Auteur
Corine Naranji
Dessinateur
Tom Schoonooghe
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2003
116 p. : ill.
ISBN
90-76827-05-2

Commentaires

Zahra is het debuut van Corine Naranji, die enkele jaren in Iran woonde. Het verhaal speelt zich af in een Koerdisch vluchtelingenkamp in Irak en is dan ook doorspekt met verwijzingen naar de Koerdische taal en cultuur. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat mensen in Iran op matten eten en slapen. Of dat er op Koerdische scholen een theejongen werkt, die elke dag thee zet en klusjes opknapt.

Het verhaal zelf is wat stereotiep, vooral in combinatie een derde wereld land (ik denk bv. aan Journey to Jo'burg van Beverly Naidoo): het kleinste broertje van de familie is ziek, en Zahra's ouders zoeken bang naar een oplossing om de baby alsnog te redden. Als gevolg moet Zahra voortdurend op de andere kleine kinderen passen en wacht ze bang af. De illustraties van Tom Schoonooghe vormen een lichte toets bij het vrij dramatische verhaal. Vooral de prenten waar Zahra achterop de brommer van de meester mag meerijden, zijn mooi uitgewerkt.

Uiteindelijk komt de oplossing uit wes…Lire la suite
Het 11-jarige Koerdische meisje Zahra woont in een vluchtelingendorp in Irak, waar ze niet veel bezit, maar wel veel vriendinnen en familie om zich heen heeft. Wanneer haar broertje ernstig ziek wordt, kan haar hele familie (vader, moeder en vier kinderen) met de hulp van het Nederlandse Rode Kruis asiel krijgen in Nederland, zodat hij geopereerd kan worden. Een mooi boek, waarin de lezer kan meeleven met de kinderen en de ouders, die afscheid moeten nemen van hun vertrouwde omgeving en helemaal opnieuw moeten beginnen. Een verhaal dat in een mooie stijl in 26 overzichtelijke hoofdstukken wordt verteld. Diverse kleine zwartwitte tekeningetjes in een naïeve stijl, ingekleurd met grijstinten, geven een goed beeld van het verhaal. Een ontroerend en boeiend verhaal, dat inzicht geeft in het leven en het gevoel van vluchtelingen. Dit eerste jeugdboek van de auteur is geschikt voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Suggestions