Livre
Néerlandais

Het Deense meisje

Autre titre Lili : het Deense meisje

David Ebershoff (auteur), Lilian Schreuder (traducteur)
Verbeelding van het wezen van de echtelijke liefde aan de hand van het historische huwelijk tussen een Californische vrouw en de Deense schilder Einar Wegener, die in de jaren dertig als eerste een sekseveranderende operatie onderging.
Titre
Het Deense meisje
Autre titre
Lili : het Deense meisje
Auteur
David Ebershoff
Traducteur
Lilian Schreuder
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Danish girl
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2016
364 p.
ISBN
9789026333217 (paperback)

Commentaires

HET DEENSE MEISJE

Eerste zin Zijn vrouw wist het als eerste.

De Nederlandse vertaling van David Ebershoffs debuutroman The Danish Girl brak in 2000 weinig potten. Nu Hollywood het boek verfilmd heeft, krijgt het gelukkig een tweede kans. De roman is losjes gebaseerd op het in 1932 gepubliceerde dagboek van Einar ‘Lili Elbe’ Wegener, een Deense kunstschilder die in 1930 als allereerste een transseksuele chirurgische ingreep onderging. Een jaar later bekocht Lili de experimentele operaties met haar dood.

Ebershoff concentreert zich op de bijzondere relatie tussen Einar en zijn Amerikaanse vrouw Greta Waud. Met veel liefde en mededogen schetst hij Greta als een sterke, onafhankelijke vrouw die haar man van het begin tot het einde steunt en helpt om tot Lili te transformeren. In het echte leven was Einar getrouwd met de Deense kunstenares Gerda Gottlieb. Ook zij steunde haar Lili, alleen niet tot het bittere einde: in 1930 scheidden ze.

(J.S.) ■

Merkwaardig en ontroerend verhaal over een kunstenaarsechtpaar, de landschapschilder Einar Wegener en zijn uit Amerika afkomstige vrouw, Greta Waud. Greta was op tienjarige leeftijd met haar vader, die er tot ambassadeur werd aangesteld, in Denemarken komen wonen, waar ze zich later zou ontwikkelen tot een succesvol portretschilder. Einar werd bekend als de eerste transseksueel ter wereld, die operatief een vrouw werd en de rest van zijn leven als Lili Elbe bekendheid zou verwerven. Haar dagboeknotities, geschreven tijdens het verblijf in de vrouwenkliniek van Dresden, waren aanleiding voor de auteur om het verhaal van dat buitengewone koppel te schrijven. Een vergeten geschiedenis die opnieuw leven wordt ingeblazen, en dat op een meer dan indrukwekkende manier.

Het verhaal focust op de relatie tussen Einar/Lili en Greta, die ondanks de gewijzigde verhoudingen even hecht bleef als toen ze trouwden, tien jaar nadat ze elkaar voor het eerst hadden ontmoet op de Koninklijke Acade…Lire la suite
Debuutroman, gebaseerd op de ware levensgeschiedenis van de eerste man die in 1930 een sekseveranderingsoperatie onderging: de Deense landschapsschilder Einar Wegener (1886-1931). Toch is transseksualiteit niet het hoofdthema van dit boek, maar de onvoorwaardelijke liefde, genegenheid en trouw van Wegeners van oorsprong Californische vrouw, Greta Waud. Als Greta het portret van een bevriende operazangeres wil voltooien maar haar model niet komt opdagen, vraagt ze Einar haar jurk, zijden kousen en schoenen aan te trekken en te poseren. Tijdens deze poseersessie wordt de vrouw in hem gewekt. Het paar vertrekt naar Parijs, waar Greta, geïnspireerd door 'Lili', zoals ze Einar als vrouw noemt, als portretschilder bekendheid krijgt. Greta steunt Lili door dik en dun, tot en met de uiteindelijke fysieke sekseverandering in Dresden. De auteur tekent trefzeker en overtuigend Greta's verbazingwekkend krachtige, ruimhartige persoonlijkheid; Einar/Lili komt van binnenuit veel minder uit de verf. …Lire la suite

À propos de David Ebershoff

David Ebershoff, né le 17 janvier 1969 à Pasadena en Californie, est un écrivain, éditeur et enseignant américain qui a reçu le prix Lambda Literary pour Danish Girl.

Biographie

Œuvres

Romans

  • Danish Girl, Stock, coll. « La Cosmopolite », 2001 ((en) The Danish Girl, 2000), trad. Béatrice Commengé, 417 p. (ISBN 2-234-05376-5)
  • (en)En lire plus sur Wikipedia