Livre
Néerlandais

Een vrouw op de vlucht voor een bericht : roman

David Grossman (auteur)

Een vrouw op de vlucht voor een bericht : roman

Genre:
Titre
Een vrouw op de vlucht voor een bericht : roman
Auteur
David Grossman 1954-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Hébreu
Titre original
Isja borachat mi-besora
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2009
686 p.
ISBN
9789059362635 (gebonden)

Commentaires

De berichtweigeraarEen obsessionele aandacht voor het detail, een bijna mateloze liefde tussen individuele mensen, een onvoorwaardelijke Lebensbejahung: dat zijn de vaste ingrediënten in de romans van de Israëlische, in het Hebreeuws schrijvende auteur David Grossman. Zijn jongste roman Een vrouw op de vlucht voor een bericht vormt hierop geen uitzondering. Grossman staat niet alleen bekend als auteur van internationale bestsellers als Zie: liefde en Haar lichaam weet het, maar ook als pleitbezorger van een alternatieve politiek die een einde moet maken aan de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke-Jordaanoever en het begin moet inluiden van een duurzame vrede tussen Israël en Palestina. Sinds enkele jaren is hij heftig gekant tegen de militaire vergeldingsmaatregelen van het Israëlische leger en steunt hij elk initiatief dat vredesgesprekken tussen de verschillende volkeren en landen in het Nabije Oosten op gang kan brengen. Des te…Lire la suite
Als de zoon van Ora, een Israëlische vrouw van middelbare leeftijd, zich na zijn diensttijd vrijwillig meldt voor een legeractie, ontvlucht zij haar huis. Bang voor het bericht van zijn dood trekt ze met een oude vriend en minnaar te voet door Noord-Israël. Ze vertellen elkaar over hun leven, hun zorgen, hun pijn; haar stukgelopen huwelijk, de beide zonen, haar hoop door haar afwezigheid haar laatste zoon te beschermen. Stille angst, het altijd aanwezige joods-Arabische conflict en de wetenschap dat je als mens alleen maar kunt verliezen, bepalen deze rijke roman, die in Ora een gevoelige en intelligente hoofdpersoon heeft. Grossman (1954, bekend van o.a. 'Zie: liefde' en 'Zigzag kind') heeft een even rijke als stilistisch fraaie roman geschreven. Tijdens het schrijven van dit werk sneuvelde een zoon van hem tijdens een legeractie. Kleine druk.

À propos de David Grossman

David Grossman (en hébreu : דויד גרוסמן), né le 25 janvier 1954 à Jérusalem, est un écrivain israélien, auteur de romans, d'essais et de livres pour la jeunesse. C'est l'une des figures de la littérature israélienne.

Biographie

Son père est originaire de Galicie. David Grossman étudie la philosophie et le théâtre à l'université hébraïque de Jérusalem.

Il travaille comme correspondant à Kol Israel, la radio nationale d'Israël. Il est l'un des présentateurs de Cat in a Sack, un programme pour enfants diffusé de 1970 à 1984. Son livre Duel est la première pièce de théâtre radio-diffusée. Avec Dani Eldar, il présente la populaire série radio au ton absurde Stutz (terme yiddish pour : « cela peut arriver »).

Il se rend célèbre avec sa première œuvre, Le Vent jaune (הזמן הצ…En lire plus sur Wikipedia