Livre
Néerlandais

Daar komen de vliegen

David Pefko (auteur)

Daar komen de vliegen

Genre:
Titre
Daar komen de vliegen
Auteur
David Pefko
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, © 2017
355 p.
ISBN
9789044618839 (paperback)

Commentaires

Wall Street shuffle

Roman. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk lucht, zo blijkt in Daar komen de vliegen. Al duurt het wel lang voor de lucht lelijk wordt in David Pefko's nieuwe roman.

Het was even stil rond David Pefko nadat hij de Gouden Boekenuil won met Het voorseizoen (2012). Een reeks verhuizingen, een baby en een korte gevangenisstraf zorgden voor afleiding. Die opsluiting leverde stof op voor een nieuwe roman.

Beursmakelaar Jerome Kirschenbaum- Jerry voor de vrienden- is het wandelende cliché van de Amerikaanse selfmade man. Zijn ouders hadden een niet zo succesvol investeringskantoor, maar Jerry redde de familienaam met zijn geslaagde zaak die twee verdiepingen inneemt op de chique Madison Avenue. Samen met zijn vrouw Ruth en gehandicapte zoon Andy is hij een graag geziene figuur bij de Joodse jetset van New York. Ruth vult haar dagen met haar kunstcollectie en bezigheden voor liefdadigheidsorganisaties. Alles heeft een plaats in hun leven. Zelfs een zoon met het syndroom van Down kan worden ingepast in het plaatje, want Andy helpt de schijn ophouden dat 'een man die zonder gêne zijn gehandicapte zoon…Lire la suite

Daar komen de vliegen

Eerste zin. Ze waren er allemaal die morgen: de oudere Upper East Siders, de overgevlogenen uit Florida en Hawaï, de voorzitters van stichtingen, scholen en universiteiten, de staalmagnaten, makelaars, stoffenfabrikanten, winkeleigenaren, filmproducenten, uitgevers, acteurs en actrices, de mensen met oud geld, degenen met nieuw geld; zelfs de jetset van Tel Aviv ontbrak niet.

Toen Bernie Madoff eind 2008 opgepakt werd door de Amerikaanse politie kwam een einde aan een piramidespel dat een paar decennia was meegegaan. Effectenmakelaar Madoff trok van over de hele wereld reusachtig veel kapitaal aan door astronomische winsten te beloven en gebruikte die inleg om de zogezegde winsten van eerdere beleggers uit te betalen. Tientallen miljarden dollars zaten in het spel en Madoff kreeg uiteindelijk 150 jaar gevangenisstraf.

In Daar komen de vliegen fictionaliseert David Pefko Madoffs verhaal. Jerry Kirschenbaum heet Pefko’s hoofdpersonage, een zeventiger met in feite maar één echte passie: historische, opwindbare automaten verzamelen. Zijn vrouw Ruth speelt hij genoeg geld toe om haar kunstcollectie op peil te houden en zich iedere dag vol te laten lopen met klassewijn. En dan is er nog zijn veertigjarige zoon Andy, geboren met het syndroom van Down.

Daar komen de vliegen is een roman die je omsluit …Lire la suite

De oudere 'gouden jood' Jerry Kirschenbaum lijkt ook in aan het begin van de economische crisis in 2008 een succesvolle belegger van andermans miljoenen. Zijn directe omgeving - zijn vrouw, chauffeur en oppasser van zijn geestelijk gehandicapte zoon - profiteert daarvan. Maar één bankmedewerker heeft hem door en ontmaskert zijn piramidespel, waarna niet alleen Kirschenbaum diep valt. David Pefko (1983, Gouden Boekenuil 2012 voor 'Het voorseizoen') weet van de oplichter van Wall Street een overtuigend verhaal te maken vol schuld en boete. Kirschenbaum kampt met stress en heeft een kwijnend geweten. Hij is een verzamelaar van dure automatons en begint daar steeds meer op te lijken. Voortvarende en subtiel satirische roman over een money manager in New York die misbruik maakt van de hebzucht rond Wall Street. En waarin uiteindelijk niet alleen de geldwolven worden gestraft.