Livre
Néerlandais

Niets weerstaat de nacht

Delphine De Vigan (auteur), Jan Versteeg (traducteur)
Titre
Niets weerstaat de nacht
Auteur
Delphine De Vigan 1966-
Traducteur
Jan Versteeg
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Rien ne s'oppose à la nuit
Édition
2
Éditeur
Breda: De Geus, 2013
445 p.
ISBN
9789044523911 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Na het impressionante en ondertussen succesvol verfilmde No en ik en het al even intrigerende Ondergrondse uren was het reikhalzend uitkijken naar nieuw werk van de Parisienne Delphine de Vigan (1966). Twee jaar geleden verscheen Rien ne s’ oppose à la nuit in Frankrijk, goed voor meer dan 500.000 verkochte exemplaren. Deze roman kreeg nu een prima Nederlandse vertaling. Het autobiografische Niets weerstaat de nacht is opnieuw een reis naar de diepten van de menselijke ziel.
Op een kille ochtend in januari treft Delphine de Vigan haar moeder dood aan. Enkele maanden later — als de eerste pijn wat geminderd is — rijpt het idee om een boek aan haar moeder te wijden. Ze kan zich hiervoor baseren op de brieven, papieren en teksten die haar moeder haar naliet. Maar dat plan lijkt haar aanvankelijk te alomvattend en gevaarlijk. Haar desperate en met een alcoholprobleem worstelende moeder vormt een te somber en troosteloos terrein. Maar het idee laat de Vigan…Lire la suite
Met het afscheid van haar moeder, die zichzelf op 61-jarige leeftijd doodde, is voor haar dochter de noodzaak geboren het complexe, in raadselen gehulde verleden van haar moeder te ontrafelen. Ooit was haar moeder, die opgroeide in een kinderrijk en ogenschijnlijk gelukkig gezin, een veelbelovend kindsterretje. Vanaf het moment dat zich binnen dat gezin tragische maar onbespreekbare gebeurtenissen aandienen, ontwikkelt zij zich tot een breekbare, introverte, ontroostbare vrouw. Met een schrijnend gevoel van onmacht moet de dochter aanzien hoe de neergang zich voltrekt aan haar moeder, die lijdt aan een ernstige psychische stoornis. Autobiografische roman van de Franse auteur (1966), die onder het pseudoniem Lou Delvig debuteerde met 'Jours sans faim'(2001), waarnaar ze in haar jongste, veelvuldige bekroonde roman verwijst. Met de nodige prudentie en in een geserreerde stijl richt de dochter een indrukwekkend monument op voor haar moeder, dat in de fraaie Nederlandse vertaling voor een…Lire la suite

À propos de Delphine De Vigan

CC BY-SA 3.0 - Image by Ji-Elle

Delphine de Vigan est une romancière, scénariste et réalisatrice française née le 1er mars 1966 à Boulogne-Billancourt. Elle est l'auteur de dix romans dont D’après une histoire vraie, couronné par le prix Renaudot et le prix Goncourt des lycéens en 2015. Après divers petits emplois successifs, elle a eu un poste de cadre dans un institut de sondage à Alfortville.

Biographie

Après une formation au CELSA, elle devient directrice d’études dans un institut de sondage. Sous le pseudonyme de Lou Delvig, elle écrit son premier roman, d’inspiration autobiographique : Jours sans faim (2001)[source insuffisante], qui raconte le combat d’une jeune femme contre l’anorexie. Un recueil de nouvelles et un second roman suivent en 2005, publiés sous son vrai nom.

En lire plus sur Wikipedia