Livre
Néerlandais

No en ik

Public cible:
15 ans et plus
Titre
No en ik
Auteur
Delphine De Vigan 1966-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
No et moi
Édition
Young-adult edition
Éditeur
Amsterdam: Mouria, 2008
246 p.
ISBN
9789045800714

Plusieurs langues:

Commentaires

No en ik is de vierde en beste roman van de Parisienne Delphine de Vigan. Het is ook haar eerste boek dat wereldwijd vertaald wordt en nu in een prima Nederlandse vertaling verschijnt. Opmerkelijk is dat er zowel een editie voor tieners als één voor volwassenen op de markt gebracht wordt, met een verschillende cover en ISBN.
Protagoniste en vertelfiguur is de 13-jarige Lou Bertignac, een hoogbegaafd meisje dat met veel verbazing haar omgeving analyseert. Haar relaas lijkt aanvankelijk weinig spectaculair, met anekdotes over het leven op school, de knappe jongen in haar klas waar ze een boontje voor heeft, lichamelijke veranderingen en de jongerenmode. Ze is enig kind en piekert zich suf over de wereld om haar heen. Ze heeft veel steun aan haar begripvolle vader, terwijl haar moeder een miskraam nooit te boven kwam en in een diepe depressie weggezonken lijkt. Alles verandert als Lou voor een spreekbeurt het verhaal van een dakloze jonge vrouw wil vertellen. In het station va…Lire la suite
De 13-jarige hoogbegaafde vertelster Lou (ik-figuur) heeft het niet gemakkelijk; op school heet ze ‘het brein’ en thuis probeert ze samen met haar vader en haar depressieve moeder er het beste van te maken. Uit haar ontmoeting met het 18-jarige dakloze meisje No ontstaat een vriendschap, want beiden voelen zich buitengesloten. De verschillen in achtergrond en levenservaring laten zich echter niet zomaar overbruggen, al gaat Lou heel ver in haar pogingen om No te resocialiseren. Met haar bijzondere kanten is Lou vooral ook een gewone tiener die haar eigen weg zoekt en de liefde ontdekt. Dit zonder melodramatiek en in onopgesmukte, levendige stijl geschreven verhaal boeit tot het eind en zet hier en daar als vanzelfsprekend aan tot nadenken. De jonge Franse schrijfster leidt, na een lange reeks wisselende beroepsbezigheden, een sociaal-wetenschappelijk onderzoeksbureau. Deze roman, haar vierde, werd in Frankrijk bekroond met de Prix des Libraires 2008. Het is beslist ook een zeer geschi…Lire la suite

À propos de Delphine De Vigan

CC BY-SA 3.0 - Image by Ji-Elle

Delphine de Vigan est une romancière, scénariste et réalisatrice française, née le 1er mars 1966 à Boulogne-Billancourt.

Elle est l'auteur de dix romans dont D’après une histoire vraie, couronné par le prix Renaudot et le prix Goncourt des lycéens en 2015.

Biographie

Carrière

Après une formation au CELSA et divers emplois successifs, Delphine de Vigan devient directrice d’études dans un institut de sondage.

Sous le pseudonyme de Lou Delvig, elle écrit son premier roman, qu'elle qualifie de "fiction autobiographique" : Jours sans faim (2001),, qui raconte le combat d’une jeune femme contre l’anorexie. Un recueil de nouvelles et un second roman suivent en 2005, publiés sous son vrai nom.

En lire plus sur Wikipedia