Livre
Néerlandais

Zwanendrift

Public cible:
15 ans et plus
Na een lange zoen verwacht Merle verkering met Andries te krijgen maar hij laat niets meer van zich horen. Dan vindt ze een doos vol oude brieven en weet hoe ze hem voor zich kan winnen. Vanaf ca. 14 jaar.
Sujet supplémentaire
Verliefd zijn, Romans, Verliefd, Zonder genre
Titre
Zwanendrift
Auteur
Diane Broeckhoven
Langue
Néerlandais
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2005
139 p.
ISBN
90-443-1241-3

Commentaires

Een oud en een hedendaags liefdesverhaal, allebei heel romantisch, vermengen zich wanneer Merle de erfenis van haar overgrootmoeder krijgt. De zestienjarige Merle is hopeloos verliefd op de wat oudere Andries, maar sinds hun eerste zoen hoorde ze niets meer van hem. Ze voelt zich bedrogen. Ondertussen sterft haar overgrootmoeder Lida met wie ze een goede band had. De koekendoos vol met zwanenattributen die ze erft, inspireert haar om onder het anonieme adres lelijk1tkje@hotmail.com met Andries te mailen.

De zwanenverhalen die ze in de achtergelaten brieven van oma Lida vindt, maken Andries nieuwsgierig naar de identiteit van het lelijke eendje. De ontknoping van zowel het oude als eigentijdse liefdesverhaal gebeurt gelijktijdig op een symbolische plaats, tijdens een opvoering van het zwanenmeer in de opera.

Zoals altijd construeert Diane Broeckhovens haar verhalen zorgvuldig. De verhalen van oma Lida en Merle verlopen gedeeltelijk in spiegelbeeld. Het verhaal uit het ver…Lire la suite
Na een gepassioneerde zoen verwacht Merle (16) dat het nu gaat gebeuren tussen haar en Andries. Maar hij laat niets meer van zich horen. Van haar overgrootmoeder erft Merle een doos vol brieven en voorwerpen die allemaal iets met zwanen en de liefde te maken hebben. Hierdoor geïnspireerd stuurt ze Andries mailtjes onder de schuilnaam ‘lelijk eendje’. Er ontstaat een intense en poëtische correspondentie. Eerste jeugdroman sinds enige tijd van een auteur die nu vooral voor volwassenen schrijft. De twee verhaallijnen binnen het boek zijn vrij eenvoudig: een ontluikende liefde en een liefde van lang geleden, versluierd door de tijd en familiegeheimen. De literaire intenties van de auteur blijken uit het taalgebruik dat soms treffend en origineel is, maar soms ook te gekunsteld, vooral in de hoogdravende briefwisseling tussen Merle en Andries. Rode draad zijn klassieke verhalen over zwanen, zoals Lohengrin, Het lelijke eendje en het Zwanenmeer, naverteld door de auteur. De titel verwijst n…Lire la suite