Livre
Néerlandais

De derde feministische golf

Dirk Verhofstadt (auteur)

De derde feministische golf

Interviews met zes gee͏̈mancipeerde moslima's over de maatschappelijke positie van de vrouw volgens de islam en de situatie van islamitische vrouwen in de westerse wereld.
Titre
De derde feministische golf
Auteur
Dirk Verhofstadt
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Houtekiet, 2006
237 p. : ill.
ISBN
90-5240-915-3

Commentaires

De auteur interviewde zes geëmancipeerde moslimvrouwen over de situatie van de vrouw in de islam. Vijf spreken over de situatie in Nederland en een zesde over Canada. Zij praten vrijuit over de wantoestanden en de onderdrukking van de vrouw binnen hun gemeenschap. Vrouwen worden uit hun familie gehaald en uitgehuwelijkt aan een onbekende, zij worden verplicht hun hoofd te bedekken, onderdanig te zijn en in het ergste geval (bij ongehoorzaamheid) worden ze verstoten door hun eigen familie of gedood. Zelfbeschikking over hun lichaam en hun leven is in de meeste gevallen uitgesloten. Eerwraak is in sommige gebieden nog gewone praktijk. De auteur gaat meer specifiek in op het misogyne karakter van teksten uit de Koran, waarin de inferieure positie van de vrouw duidelijk zichtbaar is.
De eerste vrouw die aan het woord komt, is Ayaan Hirsi Ali. Zij wordt niet alleen bestookt door conservatieve moslims, maar ook door cultuurrelativisten, die niet in de universaliteit van de Rechten van d…Lire la suite
Dirk Verhofstadt, broer van de Belgische premier en intussen een bekende auteur over het sociaal-liberale gedachtegoed, interviewde zes geëmancipeerde moslimvrouwen over de situatie van de vrouw in de islam en diaspora, en omkadert die gesprekken met twee lange teksten van eigen hand. Yasmine Allas, Ayaan Hirsi Ali, Naima El Bezaz, Naema Tahir en Nahed Selim spreken over de situatie in Nederland, Irshad Manji over Canada. Zij praten vrijuit over de wantoestanden en de onderdrukking van de vrouw binnen hun gemeenschap en het gevaar van zowel de radicalisering onder moslims als het vrijblijvende westerse cultuurrelativisme. Verhofstadt zelf pleit voor een kosmopolitisch humanisme en het primaat van de grondwet en mensenrechten boven religieuze regels. Zijn boek getuigt van een grondige bronnenkennis. De interviews zijn doortastend en tegelijk intiem. De auteur neemt een duidelijk standpunt in en roept op om deze 'derde feministische golf' te ondersteunen. Een aanrader voor wie inzicht w…Lire la suite

À propos de Dirk Verhofstadt

Dirk Verhofstadt (Termonde 1955) est un social-libéral belge qui s'inscrit dans le courant rawlsien. Il est également le frère de l'ancien premier ministre belge Guy Verhofstadt. Il a aussi été influencé par Karl Popper, John Stuart Mill, Thomas Paine, Amartya Sen et Martha Nussbaum.

Interviews

  • Muslims need critical thinking
    • Interview avec Irshad Manji le 16 mai 2004
  • Gulag. A history of the Soviet Camps
    • Interview avec Anne Applebaum le 20 octobre 2003
  • The poor are not the problem but the solution
    • Interview avec Hernando de Soto le 22 décembre 2003

Bibliographie