Livre
Néerlandais

Het huis van Julia

Doris Lessing (auteur)
Kameraad Johnny gelooft in de jaren zestig in ideologiee͏̈n en niet in persoonlijke relaties; zijn stiefdochter bestrijdt later aids, honger, chaos en corruptie in Afrika, oefengrond van al deze ideologiee͏̈n.
Titre
Het huis van Julia
Auteur
Doris Lessing
Langue
Néerlandais
Titre original
The sweetest dream
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2002
446 p.
ISBN
90-351-2351-4

Commentaires

Zelf zegt Doris Lessing dat ze geen derde deel van haar autobiografie heeft geschreven omdat ze er gevoelige mensen mee zou kunnen kwetsen. Ze wil ook niet dat deze roman beschouwd wordt als een geromantiseerde versie van haar autobiografie en sluit elke gelijkenis met bestaande personen uit. Bovendien kondigt ze reeds in het woord vooraf aan dat ze af en toe een loopje met de chronologie zal nemen en dat ze bepaalde gebeurtenissen zal kaderen in een tijdsbeeld dat niet helemaal correct is.

Lessing probeert in deze roman een beeld te schetsen van de tweede helft van de vorige eeuw. Het verhaal speelt grotendeels in het naoorlogse Engeland, meer bepaald in en om het huis van Julia, een Duitse die na haar huwelijk met Philip Lennox, onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog naar Engeland kwam. In haar huis woont ook Frances Lennox, haar schoondochter met haar twee zoons. Frances' echtgenoot Johnny, een rabiate en fanatieke communist met stalinistische sympathieën, heeft haar verlate…Lire la suite
Doris Lessing schreef deze niet-autobiografische roman ('er is geen gelijkenis met bestaande personen'), zoals ze zelf zegt, i.p.v. deel drie van haar autobiografie waarmee ze te veel mensen zou kwetsen. Het eerste deel van de roman heeft een typische jaren zestig sfeer: spil is 'kameraad Johnny', die gelooft in ideologieën en niet in persoonlijke relaties. Vandaar dat hij zijn moeder Julia en zijn ex-vrouw Frances in hun altijd al bomvolle Londense huis zonder enige scrupules opscheept met zijn (stief)kinderen, vrouwen, vrienden, etc. In het tweede gedeelte beschrijft Lessing de oogst van de idealistische jaren zestig: Johnny's stiefdochter bestrijdt aids, honger, en corruptie in Afrika; een idealistische zwarte jongen van toen is nu een corrupte politicus geworden, etc. Boeiende, retrospectieve politieke en sociale roman waarin de Britse auteur (1919) haar uiteindelijke visie geeft op de jaren zestig, op alle ideologieën en utopia's waarin men toen geloofde en wat daar van over blee…Lire la suite

À propos de Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Image by L’auteur n’a pas pu être identifié automatiquement. Il est supposé qu'il s'agit de : Elya (étant donné la revendication de droit d’auteur).

Doris May Lessing, née le 22 octobre 1919 à Kermanshah (Iran) et morte le 17 novembre 2013 à Londres, est une écrivaine britannique. Le prix Nobel de littérature en 2007 a couronné « la conteuse épique de l'expérience féminine qui, avec scepticisme, ardeur et une force visionnaire, scrute une civilisation divisée ».

Célèbre dès son premier livre, Vaincue par la brousse (1950), auteur d'une vingtaine de romans dont le best-seller international Le Carnet d'or (1962), elle est très vite apparue comme une femme de lettres engagée et militante, notamment pour les causes marxiste, anticolonialiste et anti-apartheid. Elle a aussi été associée au combat des féministes sans l'avoir revendiqué ou désiré.

L'œuvre de Doris Lessing est polymorphe. Profondément a…En lire plus sur Wikipedia