Livre
Néerlandais

Tijl Uilenspiegel

Ernst Van Altena (adaptateur), Lisbeth Zwerger (dessinateur)
Bewerking van de avonturen van de beroemde en beruchte nar. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Tijl Uilenspiegel / bewerkt door Ernst van Altena ; [ill.] Lisbeth Zwerger
Adaptateur
Ernst Van Altena
Dessinateur
Lisbeth Zwerger
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Till Eulenspiegel
Éditeur
Sans lieu de publication: De Vier Windstreken, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-5579-369-8

Commentaires

Vrij kort na het verschijnen van het eerste Uilenspiegelboek in 1510 met als vermoedelijke auteur Herman Bote, werd de eerste Nederlandse versie gedrukt: de Antwerpenaar Michiel Hillen bracht tussen 1518 en 1546 een vertaling van het volksboek, die op haar beurt talloze herdrukken en honderden bewerkingen kende. De satirische ondertoon en de vrij platte scabreuze humor maakten het volksboek heel populair bij de kleine lieden, die in Uilenspiegel een woordvoerder van eigen onverschrokkenheid tegen de gezagsdragers zagen..

Maar voor een kinderlijk lezerspubliek was het volksboek helemaal niet bestemd. De laatmiddeleeuwse Tijl Uilenspiegel was eerder een schurk dan een onschuldige schelm. Door de eeuwen heen werd zijn imago in fraai geïllustreerde kinderboekjes bijgeschaafd en gezuiverd tot hij de vrolijke deugniet en zwerver werd die de groten graag bij de neus neemt en satire en humor als wapens hanteert. Ook voor het voorliggende fijne prentenboekje werden enkel licht verteerb…Lire la suite
In dit boek wordt in 11 hoofdstukken het bekende levensverhaal van de klassieke volksheld Tijl Uilenspiegel verteld. Tijl wordt onder andere driemaal gedoopt, hij danst koord en gooit daarbij alle verzamelde schoenen van het volk naar beneden en leert een ezel lezen. De verhalen bevatten dezelfde kleurrijke, sprookjesachtige illustraties als de uitgave uit 1990 met een Nederlandse tekst van Harriet Laurey*. De bewerkte tekst in deze nieuwe uitgave is toegankelijker. Voor de blauwe omslag is een andere illustratie uit het boek gekozen dan in 1990. Nu is te zien hoe Tijl een ezel leert lezen onder het toeziend oog van enkele geleerden. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

À propos de Ernst Van Altena

Ernst van Altena (né le 11 décembre 1933 à Amsterdam – 14 juin 1999 à Landsmeer) est un poète, écrivain et traducteur néerlandais, très connu en son pays pour ses traductions de chansons françaises.

Biographie

Ernst van Altena a grandi en un milieu social-démocrate à Amsterdam, ville qu’il a habitée jusqu'à 1969. Après l’enseignement du premier cycle (terminé en 1950) et des emplois divers (de commis de bureau à assistant-cinéaste), il est devenu auteur de textes publicitaires en 1955. Une vie corrigée prévient que la biographie de ses jeunes années telle que présentée par lui-même en environ 25 interviews de presse, est plutôt fantaisiste. Le terme « pseudologie » s’y applique. Ernst van Altena n’a pas débuté professionnellement comme musici…En lire plus sur Wikipedia