Livre
Néerlandais

Dune

Autre titre Duin

Frank Herbert (auteur), M.K. Stuyter (traducteur)
Op een onherbergzame woestijnplaneet voert een oude heersersdynastie een hopeloze strijd tegen jaloerse en geraffineerde tegenstanders.
Extra subject
Science fiction, Verfilmd, fantasy
Titre
Dune
Autre titre
Duin
Auteur
Frank Herbert
Traducteur
M.K. Stuyter
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Dune
Éditeur
Amsterdam: Volt, 2021 | Autres éditions
591 p. : kaart
Note
Nederlandstalige filmeditie
ISBN
9789021425849 (paperback)

Commentaires

Wanneer je als recensent van sciencefiction en fantasy de 27e druk van de vertaling van Dune ter beoordeling krijgt, overweeg je even een recensie te schrijven zonder die uitgave te lezen. Je hebt het immers al drie of vier keer gelezen, eind jaren '60, toen het nog niet was vertaald, in 1974, toen het boek eindelijk in het Nederlands verscheen, en later ook nog een paar keer. En bovendien heb je ook nog de verfilming gezien, waarin Sting een van de hoofdrollen speelde. Je oordeelt het boek voldoende bekend om het te kunnen bespreken zonder het voor de vijfde keer te lezen. Maar dat voelt toch te veel aan als vals spelen en daarom besluit je tot een compromis; je gaat de eerste honderd bladzijden opnieuw lezen, om de sfeer van Herberts sterrenrijk weer op te snuiven, weer even een blik op de woestijnplaneet Duin te werpen en weggezonken herinneringen aan het boek weer te activeren. En dan word je meteen weer volledig in het verhaal getrokken, want Duin is vanaf het eerst…Lire la suite
Ergens in de verre toekomst vertrekken de hertog Leto met zijn vrouw Jessica en hun vijftienjarige zoon Paul naar de planeet Arrakis of Dune. Arrakis is een woestijnachtig hemellichaam, waarop verschillende groepen, zoals Vrijmannen, leven. De Harkonnen zijn de tegenstanders van de hertog. Paul gaat een belangrijke rol spelen als zijn vader het slachtoffer van een samenzwering wordt. Hij vlucht met zijn moeder de woestijn in; bindt de strijd aan met zijn vijanden en wint tenslotte. Hij beschikt over een gave, waardoor hij tot op zekere hoogte de toekomst kan lezen. Deze vertaling verscheen onder de oorspronkelijke titel 'Dune'. Gegevens over Dune, de aldaar heersende filosofieën, een verklarende woordenlijst en een kaart van de planeet met legenda vindt de lezer achterin het boek. Dit eerste deel uit 1965 van een reeks verscheen voor het eerst in 1974 in het Nederlandse taalgebied. Het behoort tot de klassieke sciencefictionverhalen die zowel de Hugo als Nebula Award won. De laatste v…Lire la suite

À propos de Frank Herbert

Frank Herbert, né Frank Patrick Herbert, Jr. le 8 octobre 1920 à Tacoma dans l'État de Washington et mort le 11 février 1986 à Madison dans le Wisconsin, est un écrivain américain, auteur de romans de science-fiction.

Ses œuvres connurent un succès critique et commercial. Il doit principalement sa célébrité au roman Dune et à la série de cinq romans qui s'ensuivit. La saga de Dune aborde des thèmes tels que la survie de l'espèce humaine et son évolution, l'écologie, ou encore les interactions entre la religion, la politique et le pouvoir. Elle est considérée par beaucoup comme un classique dans le domaine de la science-fiction.

Biographie

Frank Herbert est né le En lire plus sur Wikipedia