Livre
Néerlandais
Op zoek naar avontuur meldt de jonge Guy Sajer uit de Elzas zich in 1942 aan bij het Duitse leger en is de daaropvolgende drie jaar aan het oostfront getuige van wreedheden, ontberingen, massaslachtingen en menselijk lijden.
Extra subject
NRC, boeken (4 sterren)
Titre
De vergeten soldaat : roman
Auteur
Guy Sajer 1927-
Traducteur
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Auteur de l'introduction
Doris Lessing
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le soldat oublié
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2021
717 p. : ill.
ISBN
9789029543361 (hardback)

Commentaires

Er zijn veel boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog, maar weinig over de mannen die het vuile werk deden. Oorspronkelijk verschenen in Frankrijk in 1967, is er nu de Nederlandse vertaling van een beschrijving van oorlogservaringen door een gewone soldaat uit de eerste hand. In 1942 neemt de half-Duitse Elzasser Sajer, 17 jaar en gedreven door zucht naar avontuur, dienst in de Wehrmacht. Als lid van het eliteregiment Grossdeutschland vertrekt hij naar Rusland, waar hij aan het front in de Oekraïne in 1943 deelneemt aan gevechten tegen het leger van de Sovjet-Unie. Nadat de Duitsers zijn verslagen, volgt de terugtocht en de nog bloediger strijd tegen de partizanen. In de winter van 1944-1945 zijn Sajer en zijn kameraden getuige van de massale en vaak hopeloze uittocht van Duitsers uit het oosten. Uiteindelijk wordt de jonge soldaat gevangengenomen door de Engelsen in Hannover. Het boek is een authentiek en feitelijk verslag van gruwelijke oorlogsdetails, de auteur neemt nergens p…Lire la suite

Als iedere opoffering zinloos is

Lezing van De vergeten soldaat vergt een sterke maag. Toch verdient de nieuwe vertaling van het boek van Guy Sajer aandacht, aldus Gerwin van der Werf.

Zestien jaar is Guy Sajer, als hij dienst neemt bij de Grossdeutschland Pantserdivisie en naar Rusland wordt gestuurd. De frisse puberjongen verandert in korte tijd in een wanhopige, uitgeputte frontsoldaat die iedere dag opnieuw te maken krijgt met bombardementen, bittere kou en verbijsterend geweld. Van zijn drie horrorjaren aan het oostfront deed Sajer verslag in De vergeten soldaat (1967). Guy Sajer leeft nog, hij is 94 jaar en woont in Frankrijk.

Een dik boek over drie jaar vechten aan het oostfront, het lijkt wat veel, en dat is het ook, maar het móet ook veel zijn want dat is de essentie van de oorlog in Rusland. Alles is groot: de afstanden, het aantal soldaten, de onvoorstelbare lengte van het front, de krankzinnige verliezen, de absurde wreedheid. Duitsland verloor de Tweede Wereldoorlog in Rusland, dat wordt nogal eens uit het oog verloren, en de macht van het getal is daarbij beslissend geweest. Op iedere Duitse soldaat stierven vijf Russische, en toch was…Lire la suite

À propos de Guy Sajer

Guy Mouminoux, plus connu depuis les années 1970 sous la signature de Dimitri, né le 13 janvier 1927 à Paris, est un auteur de bandes dessinées et écrivain français. Auteur très prolifique de bandes dessinées pour enfants dès l'après-guerre, il accède à la reconnaissance à la fin des années 1970 lorsqu'il crée Le Goulag, s'adressant, par ses multiples allusions politiques, à un public plus adulte. C'est pour Patrick Gaumer « l'un des auteurs les plus originaux de la langue française ». Il est également connu sous le nom de Guy Sajer pour un ouvrage autobiographique, Le Soldat oublié publié en 1967 relatant son adolescence dans la Wehrmacht sur le front de l'Est.

Biographie

Avant la bande dessinée

Guy Mouminoux,…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions