Livre
Néerlandais

Daar staat mijn huis : herinneringen

Hans Keilson (auteur), Piet De Moor (traducteur)
Herinneringen van de Duitse psycholoog en schrijver (1909- ) aan zijn jeugd in Freienwalde.
Titre
Daar staat mijn huis : herinneringen
Auteur
Hans Keilson
Traducteur
Piet De Moor
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Da steht mein Haus
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Van Gennep, 2011
103 p., [4] p. pl. : ill.
ISBN
9789461640123 (paperback)

Commentaires

Ik ben de Tweede Wereldoorlog

Harry Mulisch zei geregeld: ‘Ik ben de Tweede Wereldoorlog.’ Hij was immers de zoon van een collaborerende vader en van een Joodse moeder. En inderdaad neemt de Tweede Wereldoorlog een zeer belangrijke plaats in zijn oeuvre in. Dat kan echter — met minder biografische gronden — ook van het werk van Reve, Hermans of Wolkers (of van Philip Roth of W.G. Sebald) gezegd worden. Er is in zekere zin nauwelijks een ernstige schrijver uit de twintigste eeuw te bedenken wiens literair werk niet diepgaand door de periode tussen 1940 en 1945 is beïnvloed.
De bewering van Mulisch zou ook gemaakt kunnen zijn door Hans Keilson — hoewel die er waarschijnlijk de persoonlijkheid en de eigendunk voor ontbeerde. Keilson werd in 1909 geboren in Duitsland in Bad Freienwalde. Hij studeerde tussen 1928 en 1934 geneeskunde in Berlijn. In 1936 kon hij, omwille van zijn Joodse afkomst, niet anders dan Duitsland verlaten en vestigde hij zich in Nederland. Tijdens de …Lire la suite
De nu reeds 101-jarige schrijver Hans Keilson is in de voorbije jaren plots doorgebroken met de roman ‘In de ban van de tegenstander’ (in feite een hervertaling van de uitgave uit 1982, het Duitse origineel stamt al uit 1959). Daarin probeert een joodse ik-figuur met het oog van een psychiater om Hitler te doorgronden. Hij ontwikkelt de symbiose-theorie van de vervolger en de vervolgde, of anders gezegd: de symbiose van de wolf en de eland. Als je weet dat Keilson zelf slachtoffer was van de jodenvervolging en na de oorlog vele jaren als arts werkte met joodse kinderen die door de Tweede Wereldoorlog zware trauma’s hadden opgelopen, dan krijgt die bovenmenselijk-objectieve analyse iets adembenemends. De autobiografische schets ‘Daar staat mijn huis’ is in feite een soort toegift bij die roman. Minder ‘objectief’, maar nog altijd zeer afstandelijk vertelt Keilson over zijn jongelingsjaren in zijn geboorteplaats Freienwalde. Het tempo is traag, de stijl bedachtzaam, de inhoud weinig ont…Lire la suite

À propos de Hans Keilson

CC-BY-SA-3.0 - Image by Florian Oertel

Hans Keilson, né le 12 décembre 1909 à Bad Freienwalde en province de Brandebourg et mort le 31 mai 2011 à Hilversum aux Pays-Bas, est un écrivain, psychanalyste et pédagogue allemand.

Biographie

Hans Keilson publie son premier roman Das Leben geht weiter. Eine Jugend in der Zwischenkriegszeit aux éditions S. Fischer Verlag. Le livre paraît en 1933 et Keilson, qui est juif, est rapidement interdit de publication par les Nazis.

En 1936, Keilson quitte l'Allemagne nazie et émigre aux Pays-Bas. En 1940, avec l'arrivée de la Wehrmacht, il entre en clandestinité. Pédagogue et psychanalyste, il fonde après la guerre une organisation d'aide aux orphelins juifs, « Le Ezrat Hajeled » (pour l'aide de l'enfant).

En lire plus sur Wikipedia