Livre
Néerlandais
Een Nederlands echtpaar maakt een bijna fatale fout als tijdens de Tweede Wereldoorlog een joodse onderduiker in hun huis overlijdt.
Titre
Komedie in mineur
Auteur
Hans Keilson
Éditeur intellectuel
Frank Schuitemaker
Traducteur
H. Sanders
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Komödie in Moll
Éditeur
Amsterdam: Van Gennep, 2010
126 p.
ISBN
9789055158775 (paperback)

Commentaires

Na veel wikken en wegen nemen Wim en Marie, een jong, kinderloos echtpaar in een klein provinciestadje, een joodse onderduiker in huis: Nico. Voor zover mogelijk maakt Nico deel uit van het huishouden en de jonge echtelieden hebben het gevoel hun burgerplicht te doen. Tot Nico overlijdt aan wat aanvankelijk een ongevaarlijke griep lijkt. Waar nu heen met het dode lichaam? En wat als blijkt dat bij het 'te vondeling leggen' van dat lichaam een mogelijk fatale fout is gemaakt? De bijna vredige huiselijke idylle is wreed verstoord en angst en onzekerheid overheersen. Er is ook vage teleurstelling dat de man die zij voor de Duitsers redden 'gewoon' gestorven is. Zowel de taal als het verhaal in deze novelle zijn een wonder van eenvoud, maar Hans Keilson weet er een complexe wereld aan emotienuances mee op te roepen. Augustus 2010 werden de inmiddels meer dan vijftig jaar geleden geschreven boeken van Keilson in de New York Times uitgeroepen tot 'meesterwerken' en de honderdjarige auteur t…Lire la suite

À propos de Hans Keilson

CC-BY-SA-3.0 - Image by Florian Oertel

Hans Keilson, né le 12 décembre 1909 à Bad Freienwalde en province de Brandebourg et mort le 31 mai 2011 à Hilversum aux Pays-Bas, est un écrivain, psychanalyste et pédagogue allemand.

Biographie

Hans Keilson publie son premier roman Das Leben geht weiter. Eine Jugend in der Zwischenkriegszeit aux éditions S. Fischer Verlag. Le livre paraît en 1933 et Keilson, qui est juif, est rapidement interdit de publication par les Nazis.

En 1936, Keilson quitte l'Allemagne nazie et émigre aux Pays-Bas. En 1940, avec l'arrivée de la Wehrmacht, il entre en clandestinité. Pédagogue et psychanalyste, il fonde après la guerre une organisation d'aide aux orphelins juifs, « Le Ezrat Hajeled » (pour l'aide de l'enfant).

En lire plus sur Wikipedia