Livre
Néerlandais

Terugkeer naar Atlantis

Hubert Lampo (auteur)

Terugkeer naar Atlantis

Een Belgische arts tracht te achterhalen waarom zijn vader indertijd is verdwenen, en ontdekt zijn heimwee naar een geheimzinnige droomwereld.
Titre
Terugkeer naar Atlantis
Auteur
Hubert Lampo
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 1975
137 p.
ISBN
90-290-0036-8

Commentaires

Terugkeer naar Atlantis is een van Hubert Lampo's meest onderschatte romans. Op enkele verhalen uit het begin van zijn carrière na, is dit de eerste echte magisch-realistische roman uit zijn oeuvre.

Het verhaalgegeven is vrij eenvoudig. Christiaan Dewandelaer, plattelandsdokter op het Kiel, bezuiden Antwerpen, ontdekt dat zijn vader niet gestorven is, maar gewoon verdwenen. Terwijl hij probeert de beweegredenen van zijn vader te doorgronden, wordt hij geconfronteerd met twee vrouwen die bij nader inzien een korte maar belangrijke rol gespeeld hebben in zijn jeugd. Lampo hanteert in deze roman een zeer aangename stijl met veel oog voor details, met name in de natuur- en landschapsbeschrijvingen.

Opvallend in Terugkeer naar Atlantis zijn enkele zeer duidelijke archetypische beelden, die een rol zullen blijven spelen in het werk van Lampo: de zoektocht naar de vaderfiguur, de positieve (Eveline) en de negatieve anima (de vrouw van de procureur), de oude wijze…Lire la suite
Als een veertigjarige Belgische arts het overlijden van zijn moeder aangeeft, ontdekt hij dat zijn vader niet, zoals hij altijd geloofde, een dertig jaar geleden is gestorven, maar dat hij bij het tabak halen eenvoudigweg niet terugkwam. Door het ophalen van jeugdherinneringen komt hij tot een beter inzicht in de geheimzinnige verdwijning. Elementen uit zijn jeugd keren in het heden terug, zoals een jonge vrouw die hij tijdens zijn studententijd uit een moeilijke situatie redde en zijn vroegere jeugdvriendinnetje. Hij ontdekt de grote belangstelling van zijn vader voor Atlantis, het beroemde, verdwenen paradijselijke eiland in de Westelijke Oceaan. Hiermee begeeft de schrijver zich op de grens van werkelijkheid en droom. Dit magisch realisme herhaalt zich ook in andere werken van Hubert Lampo (1920). Voor deze nieuwe uitvoering in de serie Vlaamse Bibliotheek van deze voor het eerst in 1953 uitgegeven roman werd gebruik gemaakt van de druk uit 1978, waarbij alleen de spelling waar nod…Lire la suite

À propos de Hubert Lampo

CC-BY-SA-3.0 - Image by Thor NL (Tom Ordelman).

Hubert Lampo, né le 1er septembre 1920 à Anvers et mort le 12 juillet 2006 à Essen de la maladie d'Alzheimer, est un écrivain belge néerlandophone.

Biographie

Rattaché au courant du réalisme magique, dont il est un des principaux représentants en Belgique, Hubert Lampo a joué un rôle très actif sur la scène littéraire flamande.

Principalement connu pour son roman La venue de Joachim Stiller, il est l'auteur d'une œuvre considérable : 23 romans, 15 essais, des nouvelles, des traductions d’ouvrages en français et en allemand. Journaliste, critique littéraire et essayiste, il rédige d’innombrables articles consacrés à l’art et à la littérature.

Récompensé par de nomb…En lire plus sur Wikipedia