Livre
Néerlandais

Een zachte vernieling

Hugo Claus (auteur)

Een zachte vernieling

Dans la série:
Genre:
De dood van een bevriende dichter doet een man op middelbare leeftijd terugdenken aan de periode dat ze samen deel uitmaakten van een kunstenaarsgroep in Parijs.
Titre
Een zachte vernieling
Auteur
Hugo Claus
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 1988
189 p.
ISBN
90-234-6103-7

Commentaires

André Maertens, een vermoeide man van middelbare leeftijd, directeur van een cultureel centrum, verneemt het nieuws dat Bernard, een dichter met wie hij optrok in Parijse kunstenaarskringen, is overleden. Het bericht leidt tot een langdurige terugblik waarin scènes uit de Parijse jaren opflikkeren. 'De zachte vernieling' betreft het langzaam verdwijnen van de erotische en artistieke overmoed en bovenal de ondergang van Bernard. Met dodelijk sarcasme, doch ook met mededogen jegens de tragische Bernard, vertelt André over een groepje bigotte kunstenaars, dat onmiskenbaar verwant is aan de Cobra-groep. André raakt in deze kringen verzeild door vanuit Gent de mysterieuze en prachtige Sabine te volgen naar Parijs. Een helder gecomponeerde en schitterend gestileerde roman vol passie, tragiek en ironie. Zeer aan te raden voor een groot publiek.

À propos de Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Image by Polygoon Hollands Nieuws

Hugo Claus, né le 5 avril 1929 à Bruges et mort le 19 mars 2008 à Anvers, est un écrivain, poète, dramaturge, scénariste et réalisateur belge d'expression néerlandaise.

Biographie

Fils d'un imprimeur, Hugo s'enfuit de la maison paternelle et devient ouvrier saisonnier dans le nord de la France.

À Paris, Antonin Artaud devient pour lui un second père. Il participe à la révolution avant-gardiste de l'art d'après-guerre et fait partie du mouvement Cobra (1948-1951). Après un séjour en Italie où il apprend à connaître le milieu cinématographique, il retourne en Flandre et commence une carrière de romancier, poète, auteur dramatique, cinéaste et peintre.

À la fin des années 1960, Claus joue un rôle important dans le mouvement contesta…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque