Livre
Néerlandais

De abdij van Northanger

Jane Austen (auteur), Bas Peeters (traducteur)
Tijdens een logeerpartij op een kasteel begint een jong meisje, dat te veel griezelromans heeft gelezen, de eigenaar van moord te verdenken. Met op dvd de BBC-bewerking uit 1996.
Titre
De abdij van Northanger
Auteur
Jane Austen
Traducteur
Bas Peeters
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Northanger Abbey
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2015
272 p.
ISBN
9789025304836 (hardback)

Commentaires

Dwepen met gothic

Roman. Jane Austen liet haar heldinnen graag een beetje lijden op het pad naar geluk. Dat is niet anders in Northanger Abbey (1818), dat voor het eerst in het Nederlands beschikbaar is.

Slachtoffer met dienst in Northanger Abbey is Catherine Morland. Van bij het begin wordt duidelijk dat het meisje niet vooraan stond toen de intelligentie werd uitgedeeld, wat haar tot het perfecte mikpunt maakt van de befaamde ironie van Jane Austen (1775-1817).

De zeventienjarige staat op het punt haar intrede te doen in de wereld, zoals dat heet, en doet dat in Bath onder begeleiding van de familie Allen. Algauw vindt Catherine een 'beste vriendin' in de ravissante Isabella Thorpe en een bondgenote in Eleanor Tilney, de zus van de eerste man met wie ze praat en voor wie ze uiteraard als een blok valt.

Catherine geeft de lezer Austengetrouw meer dan eens reden om haar van tussen de pagina's te willen sleuren en door elkaar te schudden. Isabella is overduidelijk een golddigger, Isabella's broer een mooiprater en diens vader, de eigenaar van de abdij van Northanger, een tiran. Maar Catherines goedgelovigheid maakt haar aanvankelijk nog blinder dan haar verliefdheid.…Lire la suite

De 17-jarige Catherine Morland, een van de tien kinderen van een Engelse plattelandsdominee, wordt rond 1800 door hun rijke buren meegevraagd voor een verblijf in Bath. Daar leert ze Henry Tilney kennen, danst veel met hem en wordt verliefd. Zijn familie nodigt Catherine uit in hun landhuis, de abdij van Northanger. Beïnvloed door de griezelromans waarop ze zo dol is, bedenkt ze dat Henry’s vader, die weduwnaar is, daar zijn vrouw heeft vermoord. Onterecht, maar ook Henry’s vader trekt een verkeerde conclusie en stuurt Catherine weg. Uiteindelijk worden alle misverstanden opgelost. Engelands belangrijkste romanschrijfster (1775-1817) staat in de belangstelling door goede, vaak herhaalde BBC-tv-verfilmingen van onder andere haar romans ‘Trots en vooroordeel’, ‘Emma’, ‘Gevoel en verstand’ en deze in 1803 voltooide, postuum in 1818 uitgegeven parodie op de toen populaire ‘gothic novel’. De boeiende, geestige, goed vertaalde roman is directer en komischer dan Austens andere werk en beschr…Lire la suite

À propos de Jane Austen

CC-BY-SA-3.0 - Image by w:pt:User:Joaotg

Jane Austen [ˈd͡ʒeɪn ˈɒstɪn], née le En lire plus sur Wikipedia