Livre
Néerlandais

Zwerkbal door de eeuwen heen

J.K. Rowling (auteur)

Zwerkbal door de eeuwen heen

Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
De geschiedenis en ontwikkeling van het zwerkbal, een sport die wordt beoefend in de Harry Potterboeken. Vanaf ca. 13 jaar.
Sujet
Toveren
Sujet supplémentaire
fantasy, humor
Titre
Zwerkbal door de eeuwen heen / tekst en ill. J.K. Rowling
Auteur
J.K. Rowling
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Quidditch through the ages
Éditeur
Antwerpen: Standaard, 2010
101 p. : ill.
Note
Kennilworthy Whisp alias J.K. Rowling
ISBN
9789022324608 (hardback)

Commentaires

Onlangs deed voetballer De Gier als nieuwe aankoop van de Nederlandse voetbalclub FC Twente voor het eerst mee in een competitiewedstrijd voor zijn nieuwe club. Na één minuut scoorde hij al. Was het een unicum in de Nederlandse eredivisie? Het lijkt mij het napluizen waard. Mocht dit een uniek moment zijn, dan zal het ongetwijfeld vastgelegd worden in de annalen van de Nederlandse voetbalgeschiedenis, zoals de drieënhalve seconde die Roderick Pineut in 1921 nodig had om de Gouden Snaai te bemachtigen. Een historisch feit en terecht vastgelegd door Kennilworthy Whisp in zijn standaardwerk Zwerkbal door de eeuwen heen. Voor de Potter-liefhebber is dit naslagwerkje over zwerkbal net zo onmisbaar als de geschiedenis over het Feyenoord-lied is voor de echte Feyenoord-supporters.

De vergelijking met voetbal is niet helemaal toevallig, want wat Rowling hier op onnavolgbare manier over de geschiedenis van zwerkbal vertelt, heeft opvallende overeenkomsten met de genoemde balsport…Lire la suite
In het kort worden de geschiedenis en ontwikkeling beschreven van het zwerkbal (het bezemsteel vliegen), dat als wedstrijdsport een belangrijke rol speelt in de populaire Harry Potter-boeken van J.K. Rowling. Besproken worden o.a. het ontstaan van de sport, de eerste vermelding in Duitse bronnen in 962 en de komst in het spel van de gouden vogel waarop gejaagd moet worden. In de laatste hoofdstukken wordt kort uiteengezet wat er veranderd is sinds de veertiende eeuw, worden de dertien beste professionele teams in Groot-Brittannië en Ierland beschreven en de rol die zwerkbal in de wereld speelt. Dit boekje werd door J.K. Rowling onder pseudoniem geschreven voor een goed doel. De tekst is geestig, met een kwinkslag naar de voetbalactualiteit en sluit aan op de inhoud van vooral 'Harry Potter en de vuurbeker', het vierde Potter-boek, maar is moeilijker geschreven. Voor fanatieke Potter-fans vanaf ca. 13 jaar; kan niet los van de Potter-boeken gelezen worden.

À propos de J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Image by Daniel Ogren

Joanne Rowling [ d͡ʒoʊˈæn ˈroʊlɪŋ], plus connue sous les noms de plume J. K. Rowling et Robert Galbraith…En lire plus sur Wikipedia