Livre
Néerlandais

De lessen van mevrouw Lohmark

Een oudere lerares biologie staat aan het eind van haar loopbaan.
Titre
De lessen van mevrouw Lohmark
Auteur
Judith Schalansky
Traducteur
Goverdien Hauth-Grubben
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der Hals der Giraffe
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Signatuur, 2012
222 p. : ill.
ISBN
9789056724481 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Inge Lohmark is al dertig jaar lerares biologie en sport in Noord-Oost-Duitsland. Omdat de streek geteisterd wordt door werkloosheid trekken de meeste mensen er weg en zal de school binnen een aantal jaar definitief sluiten. Nog twaalf kinderen heeft ze in de klas, stuk voor stuk losers. De schematische klasschikking met daarbij haar inschatting van de leerlingen laat weinig aan de verbeelding over.
Lohmark geeft cynisch commentaar op haar collega’s en bij alles wat ze onderwijst. Ze schept er een duivels plezier in om de kinderen uit hun droomwereldje te halen door met natuurfeiten te komen. Lohmark is een darwinist pur sang, die de situatie altijd begrijpt vanuit de premissen van haar vak: het gaat om de ‘survival of the fittest’. In een dergelijk wereldbeeld bestaat er natuurlijk niet zoiets als liefde of gevoelens. Het gaat enkel en alleen om het voortbestaan van de soort. Dat lijkt heel erg op te gaan voor Lohmarks eigen situatie. Tot ze plots geïnteresseerd raakt in de scholi…Lire la suite
Een biologiedocente van eind vijftig aan een met sluiting bedreigd gymnasium in Oost-Duitsland koestert opvattingen die geheel gerelateerd zijn aan de Darwinistische leerprincipes. Haar onderwijs is rechtlijnig, strak en autoritair. Alleen de beste leerlingen horen te slagen, maar ook die irriteren haar. Haar cynische observaties vormen gedachten die als hamerslagen aankomen. De formulering is meedogenloos, droog en humoristisch. Onder het harnas blijken echter ook zwakheden en gevoelens verscholen, die ze zichzelf niet wil toestaan. De biologische uitweidingen halen de vaart soms wat uit de roman, die weinig handeling kent en met zijn innerlijke dialogen de illusieloosheid en gevoelsarmoe van de vrouw perfect weergeven. Knap geschreven, in Duitsland een verkoopsucces. Voor een groot publiek echter met net iets te veel biologie- en onderwijstheorie gelardeerd. Door de schrijfster met passende tekeningen van biologische aard geïllustreerd. Normale druk.

À propos de Judith Schalansky

Judith Schalansky est une écrivaine et éditrice allemande née le 20 septembre 1980 à Greifswald.

L'astéroïde (95247) Schalansky est nommé d'après elle. Elle est membre de l'Académie des sciences et des lettres de Mayence depuis 2019.

Schalansky a mis en forme plusieurs de ses romans (travail sur l’iconographie, la mise en page, la maquette), ce qui lui a valu plusieurs prix de design, par exemple le 1er Prix de la fondation Kunstbuch pour Atlas des îles abandonnées (en 2009) et L’inconstance de l’espèce (en 2012).

Elle dirige depuis 2013 la collection Naturkunde de l'éditeur berlinois Matthes & Seitz.

Son ouvrage Verzeichnis einiger Verlust (traduit en anglais An Inventory of Losses) figure dans la première sélection du International Booker Prize de 2021.

Œ…En lire plus sur Wikipedia