Livre
Néerlandais
Een gepensioneerde ambtenaar uit Nederlands-Indie͏̈ wordt belaagd door occulte verschijnselen.
Sujet supplémentaire
4 sterren (De Morgen)
Titre
De stille kracht
Auteur
Louis Couperus
Langue
Néerlandais
Édition
6
Éditeur
Amsterdam: Veen klassiek, 2013
270 p.
ISBN
9789020413700 (paperback)

Commentaires

Tussen maart 1899 en maart 1900 verbleef Louis Couperus in de toenmalige Nederlandse kolonie Oost-Indië, het huidige Indonesië. Hij vatte er het plan op "een Indische roman" te schrijven, zoals hij het zijn uitgever meldde. Het werd De stille kracht, een van zijn belangrijkste scheppingen.

Couperus was duidelijk overweldigd door de schoonheid van het land, en de schok van de confrontatie met leden van een totaal andere cultuur zette zijn fantasie onder hoogspanning, zodat zijn nooit afwezige hang naar het geheimzinnige, occulte of spookachtige, van overvloedig veel energie werd voorzien. Tegelijk bleek hij ongemeen scherp en koel te kunnen waarnemen welke nefaste invoeld er van het kolonialisme uitging op zowel de kolonisatoren als de gekoloniseerden. Eigenlijk ging het om twee groepen mensen die door de omstandigheden van hun cultuur werden losgerukt en in een halfslachtige toestand van wantrouwen en onbegrip tegenover elkaar kwamen te staan. Het kolonialisme, voorspe…Lire la suite
Deze 'Indische' roman speelt in Tegal op Java aan het einde van de 19e eeuw. Hij beschrijft het conflict tussen de Hollandse côterie van ambtenaren en de Indische wereld waarin zij gedwongen zijn te leven, maar waaraan zij zich niet wensen aan te passen en die in haar onbegrepenheid eeuwig vijandig blijft. Couperus schreef het boek gedeeltelijk tijdens een bezoek aan Indië en heeft er eigen ervaringen in verwerkt. Deze uitgave is conform de editie als deel 17 van de 'Volledige Werken', inclusief de uitgebreide verantwoording. Kleine druk.

À propos de Louis Couperus

CC BY 2.0 nl - Image by Leonieke Aalders

Louis Marie-Anne Couperus, né le 10 juin 1863 à La Haye et mort le 16 juillet 1923 à De Steeg, dans la province de Gueldre, est un poète et écrivain néerlandais. Il est considéré comme une des figures éminentes de la littérature néerlandaise.

Biographie

Né aux Pays-Bas dans une riche famille patricienne, Couperus passe une partie de sa jeunesse aux Indes orientales néerlandaises et va à l'école à Batavia (aujourd'hui Jakarta en Indonésie). Il était le petit-fils d'un gouverneur-général faisant fonction de la colonie néerlandaise, et de nombreux membres de sa famille ont travaillé pour le gouvernement colonial.

Carrière littéraire

Rentré à La …En lire plus sur Wikipedia