Livre
Néerlandais

De droomkoningin

Maarten 't Hart (auteur)

De droomkoningin

Dans la série:
Grote ABC; 376
Tijdens een nachtelijke dwaaltocht door volkstuintjes overdenkt een man de vrouwen in zijn leven.
Titre
De droomkoningin
Auteur
Maarten 't Hart 1944-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1988
212 p.
ISBN
90-295-1825-1

Commentaires

De droomkoningin van Maarten 't Hart is aan zijn twintigste druk toe. De roman verscheen oorspronkelijk in 1980; wanneer de atoomdreiging in Europa reëel was en Beatrix de Nederlandse kroon bestijgt. In De droomkoningin is het atoomgevaar een achtergrondmotiefje en de koningin waarvan sprake is de talentvolle, maar wat ziekelijke violiste Renske.

Hoofdpersonage Metten Anker, muziekcriticus en kenner van J.S. Bach, vereert het vioolspel van Renske. Hun huwelijk beantwoordt echter niet aan het ideaalbeeld: frustraties en zelfs haat bepalen hun liefde. Op weg naar huis na een overspelige nacht zoekt Metten naar de oorzaken van zijn onbevredigende, complexe liefdesrelatie. Hij dwaalt door een ingewikkeld geheel van volkstuinen, langs zijn herinneringen aan matig tot mooie vrouwen. Herinneringen die worden begeleid of aangestuurd door de muziek van Bach en gewrongen zitten in een plechtstatig relaas.

In het afgemeten verhaal sluimeren verlangen en angst onder e…Lire la suite
Tijdens zijn nachtelijke omzwervingen door een volkstuinencomplex, na een onverwacht avontuur met een vrouw, denkt de 36-jarige mannelijke hoofdfiguur aan de vrouwen die hij heeft gekend. Het volkstuinencomplex wordt voor een deel illegaal bewoond door mannen en vrouwen die na het mislukken van hun huwelijk geen onderdak meer hebben. Het is dus een mooie omgeving voor de hoofdpersoon om ook over de last en de zin van zijn huwelijk te denken. Een boeiende roman waarin thema's verwerkt zijn die in al 't Hart's romans en verhalen voorkomen: zijn liefde voor muziek, zijn verliefdheden en zijn calvinistische jeugd. Pocketeditie; zeer kleine druk, krappe marge.

À propos de Maarten 't Hart

CC BY 3.0 - Image by Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Maarten ‘t Hart (né à Maasluis le 25 novembre 1944) est un éthologue et écrivain néerlandais. Élevé dans un milieu réformé, il perdit la foi durant ses études à l’université de Leyde où il obtint un diplôme en éthologie. Outre ses travaux spécialisés, il a publié de nombreux romans et essais, d’aucuns très polémiques où ses attaques contre la religion laissent transparaitre une certaine nostalgie à l’endroit des croyances de sa jeunesse. Grand amateur de musique classique il fait preuve d’un même sens de la polémique à l’endroit des autres genres musicaux.

‘t Hart est marié à Hanneke van den Muyzenberg et vit à Warmond.

Biographie

Maarten ‘t Hart est né à Maasluis, commune de la Hollande-Méridionale, le 25 novembre 1944. Il fit ses études secondaires…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions