Livre
Néerlandais

Mozart en de anderen

Maarten 't Hart (auteur)
Persoonlijk getinte beschouwingen over Mozart en andere componisten.
Sujet supplémentaire
Mozart, Wolfgang Amadeus
Titre
Mozart en de anderen
Auteur
Maarten 't Hart 1944-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2006
268 p. + cd
ISBN
90-295-6329-X

Commentaires

Via eigen muziekervaringen en door de keuze van onverwachte invalshoeken probeert Maarten 't Hart de lezer attent te maken op de boeiendste composities van Mozart. Daarnaast komen nog onbelichte aspecten uit leven en werk van de componist aan bod. Deze opbouw zal sommigen misschien warrig overkomen, maar er zit wel degelijk een lijn in het Mozart-deel.

't Harts stijl is romantisch. De bewondering is voelbaar, de musicologische oordelen zijn subjectief: Bach is en blijft de grootste, Mozart is een briljante tweede die in sommige composities zelfs op één komt staan. De schrijver spreekt veel over zijn ontdekkingen in het oeuvre van Mozart. Wanneer hij over de strijkkwintetten en -kwartetten spreekt, slaat er een vonk over: "KV 464 is eigenlijk het subliemste strijkkwartet ooit gecomponeerd". Ondanks zijn liefde voor Mozart kiest de schrijver niet voor een laagdrempelige aanpak. Musicologische noten worden gekraakt en technische voorkennis wordt verondersteld, de KV-nummers vliege…Lire la suite
Maarten 't Hart beschrijft waarom Mozart zo'n geniale componist is. Hij doet dat aan de hand van zijn eigen ervaringen als muziekliefhebber en kiest daarbij originele invalshoeken, zoals de plaats in het gezin, de lichaamslengte, de leeftijd van de moeder bij de bevalling, etc. Componisten die verder, na ruim honderd blazijden Mozart, aan bod komen (zoals Bach, Schubert, Handel en Wagner) worden voorzien van karakterschetsen en anekdotes. Bach blijft de grootste! Het boek nodigt uit om de betreffende muziekpassages zelf te gaan beluisteren. Bijgevoegd is een cd met Mozart-fragmenten; een toelichting op deze selectie ontbreekt echter. Een register op KV-nummer was een aardige service aan de lezer geweest. Het boek is voor een breed publiek geschreven. Wie van de bekende romanschrijver uit Maassluis houdt, heeft weer een meeslepend, gepassioneerd boek in handen.

À propos de Maarten 't Hart

CC BY 3.0 - Image by Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Maarten ‘t Hart (né à Maasluis le 25 novembre 1944) est un éthologue et écrivain néerlandais. Élevé dans un milieu réformé, il perdit la foi durant ses études à l’université de Leyde où il obtint un diplôme en éthologie. Outre ses travaux spécialisés, il a publié de nombreux romans et essais, d’aucuns très polémiques où ses attaques contre la religion laissent transparaitre une certaine nostalgie à l’endroit des croyances de sa jeunesse. Grand amateur de musique classique il fait preuve d’un même sens de la polémique à l’endroit des autres genres musicaux.

‘t Hart est marié à Hanneke van den Muyzenberg et vit à Warmond.

Biographie

Maarten ‘t Hart est né à Maasluis, commune de la Hollande-Méridionale, le 25 novembre 1944. Il fit ses études secondaires…En lire plus sur Wikipedia