Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Het leven van een oude joodse vrouw wordt bepaald door een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog.
Titre
De val
Auteur
Marga Minco
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 1985
93 p.
ISBN
90-6019-977-4

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Commentaires

Het lot van de Nederlandse joden in de Tweede Wereldoorlog speelt een belangrijke rol in Marga Minco's De val uit 1983. Het keerpunt in het leven van Frieda Borgstein was het wegvoeren van haar man en haar twee kinderen in 1942. Zelf was ze toevallig nog even naar boven gelopen toen de SD'ers hun huis binnenstormden. Sindsdien (en Frieda Borgstein is nu net geen 85) heeft ze zich voortdurend afgevraagd waarom de collaborateurs het huis niet verder doorzocht hebben en ook de volgende dag niet teruggekomen zijn om haar te arresteren.

Het antwoord op die vraag is (de lezer komt dat te weten, Frieda Borgstein niet): puur toeval. De rol van "het toeval, de absurde dingen, die geen mens van je wil aannemen" in een mensenleven loopt als een leidmotief door het hele verhaal heen. Een samenloop van omstandigheden heeft er toentertijd voor gezorgd dat Frieda Borgstein niet in de Duitse val gelopen is (ze blijkt wat er gebeurd is trouwens verkeerd ingeschat te hebben); een andere c…Lire la suite
Een oude joodse vrouw, woonachtig in een bejaardentehuis, wil voor het eerst sinds jaren weer haar verjaardag vieren. Ondanks het slechte weer gaat zij de straat op om het feest voor te bereiden. Door de onachtzaamheid van twee gemeentebeambten valt zij in een open put en verdrinkt. De titel van deze novelle slaat tevens op een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog die de dood van haar gezin als gevolg had en die haar verdere leven heeft bepaald. Sober, knap geschreven verhaal, dat zich langs verschillende verhaallijnen ontwikkelt die ogenschijnlijk geen relatie met elkaar hebben. Elk karakter wordt in weinig woorden scherp getekend. Normale druk.

À propos de Marga Minco

Marga Minco, née le 31 mars 1920, est une écrivaine et journaliste néerlandaise. Elle est née à Ginneken au sud de Bréda.

Biographie

Cadette d'une famille juive de trois enfants, Marga Minco fut la seule survivante des arrestations et des déportations nazies. À partir de 1950, des journaux néerlandais publient ses nouvelles, marquées par son expérience vécue. Son œuvre évoque le drame des juifs néerlandais à travers les persécutions de la Seconde Guerre mondiale. Outre des romans et des récits, elle a également publié des livres pour enfants et écrit des scénarios pour la télévision Certaines de ses nouvelles furent traduites et publiées en France, aux États-unis, en Allemagne, en Israël et dans les pays scandinaves.

Prix et récompenses

Marga M…En lire plus sur Wikipedia