Livre
Néerlandais

Billy Elliot

Melvin Burgess (auteur), Lee Hall (scénariste)
Public cible:
12-14 ans et plus
Titre
Billy Elliot
Auteur
Melvin Burgess
Scénariste
Lee Hall
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Éditeur
Amsterdam: Memphis Belle, 2002
157 p.
Note
Melvin Burgess ; gebaseerd op het filmscript van Lee Hall
ISBN
90-51-59003-2

Plusieurs langues:

Commentaires

Het verhaal van de twaalfjarige Billy Elliot is geënt op de gelijknamige film. Het speelt zich af in Groot - Brittannië tijdens de mijnwerkersstakingen in 1984-'85. Om Billy te harden voor de toekomst dwingen zijn vader en broer hem bokslessen te nemen. Billy voelt echter veel meer voor jufs balletklasje en grijpt zijn kans. Zijn onmiskenbaar talent heeft hij blijkbaar van zijn gestorven moeder en van zijn oma geërfd. Aan het verdriet van Billy over zijn moeder, worden mooie regels gewijd en de passages waarin oma in haar heldere momenten met Billy danst zijn ronduit ontroerend. Wanneer vader en broer, na veel tegenstand, inzien dat Billy's toekomst bij het ballet ligt, geven ze hem alle steun.

Burgess probeert het filmscenario in de verschillende scènes trouw te volgen, maar door de fragmentarische opbouw mist het verhaal soms samenhang. Toch voelt de lezer zich visueel en emotioneel betrokken omdat de gebeurtenissen rond de mijn en de balletschool vanuit verschillende stand…Lire la suite
Billy Elliot leeft in een mannenwereld. Zijn moeder is dood, zijn vader en oudere broer werken als mijnwerker. Vanwege de dreigende sluiting van de Noord-Engelse mijnen door Thatcher, zijn zij in staking. Zijn broer en vader zien liever dat Billy leert boksen, maar zijn belangstelling gaat uit naar ballet. Dat is in de mannenwereld niet gebruikelijk en al gauw wordt Billy voor homoseksueel uitgemaakt. Zijn balletjuffrouw neemt hem onder haar hoede en bereikt dat hij auditie mag doen op een balletschool in Londen. Om de wens van zijn overleden vrouw uit te voeren en Billy de opleiding te gunnen, waarvoor hij talent heeft, probeert de vader geld bijeen te krijgen voor de reis naar Londen. Uiteindelijk komt alles (te) mooi op zijn pootjes terecht en is Billy de gedroomde wereldberoemde balletdanser. Navertelling van het script van de succesvolle Engelse film. De innerlijke strijd van de mannen is goed gevonden en het thema homoseksualiteit is knap in het boek verweven; het onwaarschijnli…Lire la suite

À propos de Melvin Burgess

Melvin Burgess, né le 26 avril 1954, est un écrivain britannique. Il est auteur de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Melvin Burgess quitte l'école à 18 ans et entame une période durant laquelle il partage son temps entre petits boulots et chômage. Il se lance alors dans l'écriture mais il ne commence à être publié que dans les années 1990.

Melvin Burgess connait un succès important lors de la parution de Junk en 1996. Le roman raconte le parcours d'adolescentes expérimentant la consommation d'héroïne. L'ouvrage reçoit la Médaille Carnegie 1996.

En 2018, il est l'écrivain sélectionné pour représenter son pays, le Royaume-Uni, pour le Prix Hans-Christian-Andersen, dans la catégorie Auteur, prix international danois.

Œuvres

En lire plus sur Wikipedia