Livre
Français

Les particules élémentaires : roman

Les particules élémentaires : roman

Zedenschets van de tweede helft van de twintigste eeuw aan de hand van de levensgeschiedenis van twee halfbroers, de een een vergeestelijkt wetenschapper, de ander een jachtige erotomaan.
Titre
Les particules élémentaires : roman
Auteur
Michel Houellebecq
Langue
Français
Éditeur
[Paris]:: Flammarion, 1998
393 p.
ISBN
2-08-067472-2

Plusieurs langues:

Commentaires

In deze in Frankrijk met veel ophef omringde ideeënroman vormt de overgang van de christelijke en vervolgens materialistisch-libertaire mens naar een zichzelf klonend menstype dat de voorgaande beperkingen heeft overstegen, de kapstok waaraan de hier ontvouwde visie op de tweede helft van de twintigste eeuw wordt opgehangen. De zedenschets wordt rijkelijk geïllustreerd aan de hand van de levensgeschiedenis van de halfbroers, de eerste, letterlijk en figuurlijk, een droogkloterige moleculair bioloog, de ander een getraumatiseerd erotomaan: vergeestelijking en verloedering. Nogal extreem als constructie, maar aanvaardbaar vanuit hun achtergronden en bepalend voor de ultieme consequenties van het voortschrijdend individualiseringsproces en de zich verfijnende genetische inzichten. De beschrijvingen van onterende kostschoolervaringen, van het najagen van libidineuze genoegens, van onmacht in relaties, van leugens en agressie leveren een cultuurpessimistisch tableau op dat slechts hier en …Lire la suite

À propos de Michel Houellebecq

Michel Houellebecq (prononcer [wɛlˈbɛk]), de son vrai nom Michel Thomas, né le 26 février 1956 à Saint-Pierre (La Réunion), est un écrivain, poète et essayiste français.

Il est révélé par les romans Extension du domaine de la lutte et, surtout, Les Particules élémentaires, qui le fait connaître d'un large public. Ce dernier roman, et son livre suivant Plateforme, sont considérés comme précurseurs dans la littérature française, notamment pour leur description de la misère affective et sexuelle de l'homme occidental dans les années 1990 et 2000. Avec La Carte et le Territoire, Michel Houellebecq reçoit le prix Goncourt en 2010, après avoir été plusieurs fois pressenti pour ce prix. Son œuvre est traduite en plus de 40 langues.

En parallèle de ses activités littéraires, …En lire plus sur Wikipedia