Livre
Néerlandais

Max Havelaar

Multatuli (auteur), Marita Mathijsen (postface)

Max Havelaar

Multatuli (auteur), Marita Mathijsen (postface)
Een Nederlandse bestuursambtenaar in Indie͏̈ komt in conflict met een inlandse vorst.
Titre
Max Havelaar
Auteur
Multatuli
Postface
Marita Mathijsen
Titre uniforme
Max Havelaar, of De koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020 | Autres éditions
371 p.
ISBN
9789025312862 (paperback)

Commentaires

Onder de kenners van de Nederlandse literatuurgeschiedenis heerst algemeen de overtuiging dat Max Havelaar de eerste moderne roman uit het Nederlandse taalgebied is. Opmerkelijk genoeg had de schrijver in 1859 met zijn werk eigenlijk geen literaire bedoelingen: hij wilde aandacht voor de uitbuiting van de inlandse bevolking op Java en eerherstel voor zichzelf, omdat zijn protesthouding hem zijn bestuurlijke carrière in Indië had gekost. Zijn boodschap had hij als zeer belezen man wel een literaire verpakking meegegeven. Zo kon het gebeuren, dat men hem in Nederland en in Vlaanderen uitbundig lof toezwaaide voor zijn meesterwerk zonder echt te luisteren naar zijn boodschap. Eveneens opmerkelijk is het, dat een van de meest legendarische werken uit de Noord-Nederlandse letterkunde geschreven is in Brussel. Multatuli was er na zijn mislukte Indische loopbaan zonder geld en zonder werk neergestreken en trachtte als journalist wat te verdienen. In een klein logement, Le Prince belge…Lire la suite
Ongewijzigde herdruk van deze editie van Multatuli's meesterwerk, zijn in romanvorm vervatte aanklacht van de 19e-eeuwse koloniale misstanden in Nederlands-Indië. De spelling is aangepast aan de voorkeurspelling, alleen de typische Multatuliaanse y in plaats van de ij is gehandhaafd. Deze tekst is gebaseerd op de laatste door de auteur herziene uitgave (5e druk 1881). Met achterin de omvangrijke en curieuze 'Aantekeningen en ophelderingen bij de uitgaaf van 1875 (herzien, ongewijzigd en aangevuld in 1881)' van Multatuli en tot slot een nawoord van Marita Matthijsen.

À propos de Multatuli

Eduard Douwes Dekker, dit Multatuli (du latin multa tuli : « J'ai beaucoup supporté »), est un poète et romancier anarchiste néerlandais, né à Amsterdam le 2 mars 1820 et mort à Ingelheim am Rhein le 19 février 1887. Il est surtout connu pour son roman-pamphlet Max Havelaar.

Biographie

Fonctionnaire durant 18 ans aux Indes néerlandaises, colonie des Pays-Bas à l'époque, Eduard Douwes Dekker démissionne en 1856 de son poste de vice-résident à Lebak (Java), indigné par le sort réservé aux indigènes, et se lance dans la littérature, dénonçant colonialisme, conformisme et préjugés.

Sorti en 1860, Max Havelaar eut un écho retentissant aux Pays-Bas, ce roman presque autobiographique étant le premier à dénoncer un …En lire plus sur Wikipedia