Livre
Néerlandais
Autobiografisch verhaal van een tweedegeneratie Turkse Nederlander die opgroeide in een gezin met een gewelddadige vader.
Titre
Turis
Auteur
Özcan Akyol
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2016
317 p.
ISBN
9789044625271 (paperback)

Commentaires

'Onze generatie moet tonen wat ze kan'

ROMAN. De uit Turkse ouders geboren Nederlandse schrijver Özcan Akyol geeft in zijn tweede roman zijn immer drinkende en gewelddadige vader ervan langs. Maar al schrijvende kwam hij uiteindelijk meer over zijn moeder en zichzelf te weten. Een gesprek over de verlammende werking van de angst, familie en emotionele vervreemding.

Eind 2012 donderde Özcan Akyol (°1984) de Nederlandse literaire wereld binnen met Eus, een autobiografisch geïnspireerde roman waarin hij vertelde hoe moeilijk het was om zich als migrantenjongen in het Deventer van de jaren 1990 en 2000 te ontworstelen aan zijn afkomst. Verteller Eus ging deel uitmaken van een misdaadbende, belandde in de gevangenis en leerde daar schrijven.

In geen tijd gingen er tienduizenden exemplaren van het boek over de toonbank en werden de filmrechten verkocht. Akyol werd een literaire beroemdheid die niet bang was om een koe een koe te noemen, en daardoor ook een gewilde praatshowgast.

Zijn nieuwe roman heet Turis. Turis is de vader van Eus, en dus ook de vader van Akyol, een eikel eerste klas die vijf dagen per week dronken is en zijn gezin terroriseert. Parallel daarmee vertelt Akyol het verhaal van de relatie tussen Eus en Tess. Zij is smoor op hem, maar hij is haar meermaals ontrouw en houdt …Lire la suite

Tweede roman van Özcan Akyol (1984), die in 2012 debuteerde met de autobiografische schelmenroman ‘Eus’. Ook ‘Turis’ is op wat details na voluit autobiografisch. Allereerst is het boek een portret van zijn vader Turis, die de kindertijd van Özcan en zijn broers verduisterde tot een inktzwarte hel. In het eerste hoofdstuk wordt de angst voor de vader meesterlijk beschreven. Een tafeltennistoernooi waaraan ‘Özcan’ als scholier deelneemt, loopt uit omdat hij in een winnend team speelt. Om die reden komt hij te laat thuis. De plausibele verklaring mag niet baten: Turis’ toorn is ontbrand! Later in het boek vertelt Akyol schaamteloos hoe hij als volwassen man zijn relatie met zijn vriendin (Tess) verbreekt. Eerst begrijp je als lezer niet waarom haar ouders zo fel gekant zijn tegen de ‘zielige’, dus sympathieke Özcan. Maar Akyol laat zien dat de ouders gelijk hebben! Hij zuipt, gaat vreemd, heeft geen enkel gevoel voor het leed dat hij Tess aandoet. Misschien hebben alleen grote schrijvers…Lire la suite