Livre
Français

La dentellière

Pascal Lainé (auteur)
De verhouding tussen een student van adellijke afkomst en een eenvoudig onontwikkeld meisje strandt op het gebrek aan communicatie tussen deze twee mensen uit totaal verschillende milieus.
Titre
La dentellière
Auteur
Pascal Lainé
Langue
Français
Éditeur
Paris: Gallimard, 1988 | Autres éditions
177 p.
ISBN
2-07-036726-6

Commentaires

Als Pomme 18 jaar is gaat ze met haar moeder in een buitenwijk van Parijs wonen. In de kapsalon waar ze werkt sluit ze vriendschap met Marylane. Pomme beweegt zich ontspannen, houdt zich niet met uiterlijke zaken bezig. Marylane is het tegengestelde. De vriendschap eindigt als ze op vakantie zijn en Marylane haar voor een rijke man in de steek laat. In Parijs ontmoet Pomme de student Aimery de Beligne. Hij is intelligent en verlegen. Zij herkennen iets in elkaar en gaan samenwonen. Aimery studeert, Pomme verliest zich in huishoudelijk werk. Als het verschil tussen hen te groot blijkt te zijn maakt Amery een einde aan de relatie, wat Pomme woordeloos accepteert. Jaren later bezoekt hij haar als ze verpleegd wordt in een psychiatrische inrichting. Het verhaal wordt door een buitenstaander verteld. Hij beziet en analyseert het doen en laten van zijn personen. Pomme ondergaat haar leven lijdzaam, toont geen emoties. De tekst is sober, alles teruggebracht tot de essentie. In 1974 bekroond …Lire la suite

À propos de Pascal Lainé

Pascal Lainé est un écrivain français né le 10 mai 1942 à Anet (Eure-et-Loir).

Parcours

Ancien élève de l'École normale supérieure de Saint-Cloud, agrégé de philosophie, il a reçu le prix Médicis en 1971 pour L'Irrévolution et le prix Goncourt en 1974 pour La Dentellière.

Dans son roman L'Irrévolution il met en scène un professeur contestataire et les futurs chaudronniers, ses élèves avec lesquels il ne parvient pas à dialoguer, faute d'une langue « véritablement maternelle ».

Œuvres

  • B comme Barabbas (Gallimard, 1967)
  • L'Irrévolution (roman, Gallimard, prix Médicis, 1971)
  • La Dentellière (roman, Gallimard ; réédition Folio - Prix Goncourt, 1974)
  • La Femme et ses images (roman, Stock, 1974…En lire plus sur Wikipedia