Livre
Néerlandais

Ripley's methode

Een aan leukemie lijdende Engelsman die spoedig zal sterven, wordt door een misdadiger in de verleiding gebracht om tegen een aanzienlijke som geld twee gevaarlijke maffialeden te vermoorden.
Extra subject
Romans
Titre
Ripley's methode
Auteur
Patricia Highsmith
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Ripley's game
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 1979
288 p.
Note
Later uitg. o.d.t. Ripley's game
ISBN
90-6019-640-6

Commentaires

Met Tom Ripley creëerde Patricia Highsmith een sympathieke, maar meedogenloze held. De charmante psychopaat die tekent en schildert, klassieke muziek speelt en van kunst houdt, speelt in vijf van haar romans de hoofdrol. Ripley beschikt over een soort magnetisme waarmee hij zijn slachtoffers aantrekt en hen op een unieke manier, hulpeloos, bezeten en geobsedeerd de paden van de misdaad laat bewandelen. Ze komen terecht in een claustrofobische wereld vol irrationele machten, meestal met fatale gevolgen.

In Ripley's game wil Ripley Jonathan Trevanny een lesje leren omdat hij zich op een feestje nogal neerbuigend uitlaat over Ripley. Trevanny lijdt aan leukemie en kan als lijstenmaker zijn gezin amper onderhouden. Ripley stort hem met zachte hand in het verderf door het gerucht te verspreiden dat Jonathan zieker is dan de dokter hem durft te zeggen. Vervolgens beveelt hij hem aan bij een kennis als de bij uitstek geschikte persoon om twee maffialeden te vermoorden. Ter will…Lire la suite
Op zichzelf staand vervolg op "Meneer Ripley een man van talent" en "Meneer Ripley ondergronds". Tom Ripley, de misdadiger met het menselijke gezicht die er niet voor terugschrikt een moord te plegen als hijzelf en de mensheid daarmee gediend zijn, laat tijdens een gesprek met een collega de naam vallen van Jonathan. Jonathan heeft een ernstige bloedziekte en zal daar gegarandeerd binnen enkele jaren aan doodgaan. Zijn vrouw en zoontje zullen in behoeftige omstandigheden achterblijven. Ripley en collega strikken Jonathan om tegen betaling van een aanzienlijke som geld twee moorden te plegen op beruchte maffiosi. Het lijkt een koud kunstje maar een en ander loopt uit de hand. Uitstekend geschreven thriller die ver boven het gemiddelde in dit genre uitsteekt door zijn gave karaktertypering en zijn subtiele beschrijving van menselijke verhoudingen en drijfveren. Pocketeditie, zeer kleine druk.

À propos de Patricia Highsmith

CC BY-SA 3.0 - Image by Open Media Ltd

Mary Patricia Plangman, dite Patricia Highsmith, (Fort Worth, Texas, États-Unis, le 19 janvier 1921 - Locarno, Suisse, le 4 février 1995) est une romancière américaine connue pour ses thrillers psychologiques, à partir desquels ont été tirés une douzaine de films. Son premier roman, L'Inconnu du Nord-Express, a été adapté trois fois au cinéma, notamment par Alfred Hitchcock en 1951. En plus de sa série de romans mettant en scène le personnage de Tom Ripley, elle a écrit un certain nombre de nouvelles, toutes teintées d'humour noir.

Biographie

Mary Patricia Highsmith naît au Texas. Élevée par sa grand-mère à New York, où elle fait ses études (diplômée en anglais, latin et grec ancien), elle s'intéresse à l'écriture dès l'adolescen…En lire plus sur Wikipedia