Livre
Néerlandais

Het donkere paradijs

Patrick Ness (auteur), Ineke Lenting (traducteur)
Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
Vluchtend voor het leger van burgemeester Prentiss raken zowel Todd als Viola gewond. Wanneer ze weer tot bewustzijn komen, liggen ze in een aparte kamer. Ondanks hun bezorgdheid om de ander, zullen beiden koste wat het kost de strijd voortzetten.
Titre
Het donkere paradijs
Auteur
Patrick Ness
Traducteur
Ineke Lenting
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The ask and the answer
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Moon, 2013
512 p.
ISBN
9789048816286 (paperback)

Commentaires

Het eerste deel van de serie 'Chaos'* smaakte naar meer en de lezer krijgt dat zeer zeker. Het verhaal volgt kort op de laatste gebeurtenissen uit het vorige deel, op een planeet waar iedereen elkaars gedachten kan horen. Todd en Viola komen in een oorlog terecht waarbij ze gedwongen worden ieder een kant te kiezen. Ze leren dat goed en kwaad vooral uit grijze gebieden bestaan. Het grootste deel van dit boek zijn de beide hoofdpersonen gescheiden. De lezer krijgt in verschillende typografie de beide kanten goed mee en wordt zonder pardon in de spanning ondergedompeld. Voor de oudere lezer zijn er bovendien nogal wat parallellen te trekken met gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Rassenscheiding en zijn goed herkenbaar en geven een sterke boodschap mee. In welke tijd we ook leven, mensen blijven mensen. De vele plotwisselingen en het uitstekende schrijfwerk van de auteur houden de lezer elke seconde vast. De psychologische spanning wordt meedogenloos opgebouwd, waardoor ook na di…Lire la suite

Het donkere paradijs

Toen voor Todd en Viola na een lange vlucht het einde in zicht kwam, werden ze door Burgemeester Prentiss onderschept. De zelfverklaarde President zet Todd gevangen en laat de zwaargewonde Viola verzorgen. De twee jongeren zijn van elkaar gescheiden en weten niet eens of de ander nog in leven is. De Burgemeester – zoals Todd hem blijft noemen – betrekt de jongen bij zijn activiteiten als nieuwe heerser van ‘nieuwe wereld’. Hij leert hem de kracht van woorden en gedachten en behandelt hem als een tweede zoon. Machteloos ondergaat Todd het verschrikkelijke werk dat hem wordt opgedragen, maar hij blijft met zijn gedachten bij Viola. Viola, ondertussen hersteld van haar verwondingen, wordt als genezer opgeleid. Ze geraakt betrokken bij het verzet dat groeit vanuit de – net als de Spakkels of oorspronkelijke bewoners - onderdrukte vrouwen. Ondertussen zoekt ze naar een middel om contact op te nemen met de nieuwe kolonisten die eraan komen.
Ditmaal wordt het verhaal afwisselend vanuit…Lire la suite

À propos de Patrick Ness

Patrick Ness, né le 17 octobre 1971 à Fort Belvoir en Virginie, est un romancier anglo-américain, spécialisé en science-fiction et littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Patrick Ness fait des études de littérature anglaise aux États-Unis. Il part pour l'Angleterre et s'établit à Londres en 1999.

Il écrit des textes pour la radio, et des critiques littéraires pour The Guardian. Il a enseigné l'écriture créative à l'Université Oxford.

Il a pris la nationalité anglaise. Il a contracté une union civile avec son compagnon en 2004.

En 2022, il est sélectionné pour la quatrième année d'affilée (depuis 2019) pour le prestigieux prix suédois, le Prix commémoratif Astrid-Lindgren.

Œuvres

En lire plus sur Wikipedia