Livre
Néerlandais

De verwarde cavia : kantooravonturen

Cavia, een vrijgezelle cavia, werkt op een communicatieafdeling van een kantoor en krijgt te maken met typerende werksituaties zoals roddelende collega's en mailblunders.
Titre
De verwarde cavia : kantooravonturen
Auteur
Paulien Cornelisse
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: [Paulien Cornelisse], © 2016
189 p.
Note
De verwarde cavia verscheen eerder als feuilleton in NRC Handelsblad onder het pseudoniem J. Waterlander
ISBN
9789082430202 (paperback)

Commentaires

4 vrouwelijke debutanten

Wat wordt er toch driftig gedebuteerd in de Nederlandse letteren, en dan vooral door vrouwelijke auteurs. Maar of iedereen het wondersprookje van Lize Spit zal beleven? Vier recente debuten van vrouwen gewikt en gewogen.

Vrouwen schrijven niet met hun tieten, het is de lichtjes provocatieve titel van een pas verschenen essaybundel waarin het nieuwe feminisme in stelling wordt gebracht. En waarin een aantal vrouwelijke schrijfsters dubben over genderrollen, alledaags seksisme en achterstelling in letterenland.

Op het debutantenfront lijkt er alleszins weinig aan de hand. We worden dezer dagen bijna overstelpt door vrouwelijke eerstelingen. Kleeft er trouwens wel iets typisch vrouwelijks aan deze debuten? Stuk voor stuk hadden ze door een man geschreven kunnen zijn. Heleen Debruyne voert een mannelijke schlemiel op, Paulien Cornelisse laat een cavia kantooravonturen beleven en het ontheemde hoofdpersonage van Sophia Kurpershoek is vrij universeel. En Roos van Rijswijk schrijft op een rauwe manier over een misgelopen moeder-zoonrelatie.

Maar laten we de vier romans vooral op hun merites beoordelen en niet aan de hand van de politiek correcte …Lire la suite

In korte hoofdstukken volgen we de (werk)belevenissen van Cavia, een vrijgezelle cavia die haar uren op de afdeling communicatie niet altijd even nuttig besteedt. Paulien Cornelisse (1976) laat, in verhaalvorm met veel dialogen, op humoristische wijze een rits aan herkenbare kantoorclichés de revue passeren. Waaronder de IT'er met telefoonangst, roddelende collega's en de iets te jolige manager. Het resultaat is vermakelijk, zeker omdat de dialogen zó uit een 'echte' kantoorconversatie lijken te komen. Ze bevatten grappige en herkenbare details, zeker voor mensen die ook op een kantoor werken. Dit is het fictiedebuut van cabaretier en columnist Cornelisse, die eerder de bestsellerlijsten aanvoerde met de columnbundels 'Taal is zeg maar echt mijn ding' en 'En dan nog iets'. Een deel van het boek verscheen eerder onder het pseudoniem J. Waterlander als feuilleton in het NRC Handelsblad. Geschikt voor een mannelijk en vrouwelijk lezerspubliek.